Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският външен министър Сергей Лавров проведе среща с посланика ни в Москва Бойко Коцев

| обновено на 13.09.16 в 18:34
Снимка: БГНЕС

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров е поканил и провел среща в понеделник с посланика ни в Москва Бойко Коцев, съобщи руското външнополитическо ведомство.

Темата на разговора е била за различни аспекти от дейността на ООН. Повече подробности руското министерство не съобщава. Същевременно руският заместник-министър на външните работи Генадий Гатилов заяви в интервю за агенция "Интерфакс", че Москва продължава да настоява следващият генерален секретар на ООН да бъде представител на Източна Европа.

Ирина Бокова, която оглавява ЮНЕСКО, е един от сериозните кандидати. Тя получи добри резултати по време на предварителните гласувания в Съвета за сигурност на ООН. Кристалина Георгиева не е официален кандидат. Ние знаем само за един официално представен кандидат от България и това е Ирина Бокова, посочи още Гатилов.

В неделя говорителят на Кремъл Дмитрий Песков и на руското министерство на външните работи Мария Захарова коментираха темата за евентуалната смяна на българския кандидат за генерален секретар на световната организация Ирина Бокова със заместник-председателят на Еврокомисията Кристалина Георгиева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

БСП поиска премиерът да бъде изслушан в парламента по случая "Бокова"

БСП поиска премиерът Бойко Борисов да бъде изслушан в парламента по случая с кандидатурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Председателят на БСП Корнелия Нинова коментира: Оценяваме случващото се в последните дни като груба..

публикувано на 13.09.16 в 15:20
Ирина Бокова

Л. Иванов: Искаха кандидатурата на Бокова да бъде оттеглена, защото има реални шансове

Българското правителство показа, че продължава да подкрепя Ирина Бокова като единствен официален кандидат. Новината е добра и разсейва всички съмнения, че има пукнатина в българската позиция и че е възможно да се издигне втори кандидат в лицето..

публикувано на 13.09.16 в 13:07

Борисов реши: Бокова остава кандидат на България

Ирина Бокова остава кандидат на България за генерален секретар на ООН, обяви премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание. В последните дни имаше слухове, че България ще издигне втори кандидат за надпреварата за поста на генерален..

публикувано на 13.09.16 в 12:23

Борисов: Бокова остава кандидат на България за генерален секретар на ООН

Ирина Бокова остава кандидат на България за генерален секретар на ООН  до 26-и септември , съобщи премиерът Бойко Борисов в началото на правителственото заседание. Правителството ще работи за доброто й представяне, ако тя не влезе в..

публикувано на 13.09.16 в 12:11

М. Кунева: Смяната на кандидатурата на Ирина Бокова не е обсъждана от правителството

Засега смяната на Ирина Бокова като българска кандидатура за генерален секретар на ООН не е официално обсъждана от правителството. Това стана ясно от думите на вицепремиера Меглена Кунева . Тя отклони всички въпроси, свързани с евентуалното..

публикувано на 12.09.16 в 11:06

Ирина Бокова остана пета между кандидатите за поста генерален секретар на ООН

Ирина Бокова остана пета между кандидатите за поста генерален секретар на ООН при поредното гласуване в Съвета за сигурност. При снощния вот българката показа същия резултат, както при гласуването в края на миналия месец - 7 позитивни срещу 5 негативни..

публикувано на 10.09.16 в 08:15