Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НОИ бави с половин година обезщетения за безработица на българи, работили в страни от ЕС

Снимка: БГНЕС
Националният осигурителен институт бави с половин година обезщетения за безработица на българи, работили в други страни от Европейския съюз. Това стана ясно на заседанието на парламентарната комисия по социална политика, на което беше изслушана министър Зорница Русинова.


Сигналите за забавянето са получени по време на срещи с работещи в ЕС българи, съобщи лидерът на ДСБ Радан Кънев. Той посочи, че забавяне има, когато българският осигурителен институт изплаща обезщетенията, когато след период на работа в чужбина се върнат в България и са подали документи тук.

Русинова обеща да провери сигнала и допълни, че до края на следващата година осигурителните институти на страните членки трябва да са свързали информационните си системи, което ще ускори изплащането на обезщетенията.

Кънев посочи още, че, според сигнал от Франция, когато обезщетенията за безработица се изплащат у нас, те не са в пълния им размер, въпреки че НОИ получава максималната сума по осигуровките съобразно осигурителния доход в чуждата държава.

В отговор Русинова посочи, че осигурителното ни законодателство е изцяло синхронизирано с европейското и че няма как Националният осигурителен институт да задържа пари от осигуровки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!