Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Удари първият звънец!

22
Снимка: Радио ВИДИН

Най-старата видинска гимназия- СУ "Цар Симеон Велики" - Видин отвори врати днес, 15 септември, за 1011 ученици. Първокласниците са 117, повече от всички останали в града. В XII клас за записани 49 зрелостници. Тази учебна година ще е юбилейна за училището, тъй като се навършват 135 години от основаването на гимназията. Специални гости на тържеството по откриването бяха представители на общини и институции от Видин, Зайчар и Калафат.

Около 600 деца ще учат през новата учебна година СУ "Любен Каравелов" - Видин. Три са паралелките първи клас. Училището е с над 100-годишна история и през цялото това време не е променяло името си. В него се набляга на заниманията по екология и един по проектите, върху които се работи е този за безопасност във виртуалното пространство. Въпреки че училището е записано като средно, в него се обучават само ученици до осми клас, като има възможност при желаещи да бъдат разкрити и паралелки и в девети клас. Тази година, обаче това няма да се случи.

55-ата учебна година се откри днес в ОУ "Иван Вазов" във Видин. Националният флаг бе издигнат в 9.00 часа и учебната година бе открита от директора Пролетка Цветкова. Тази година в училището ще се обучават 680 деца, с около 20 повече от миналата година. Повече са и първокласниците, които са 110 на брой. Децата се срещнаха с феята на знанието. Училищната база е освежена и от ръководството подготвят и извънкласни занимания за своите възпитаници.

Първокласниците в СУ "П. Р. Славейков" - Видин са 53-ма и са разделени в две паралелки. Общо учениците са 410 в 21 паралелки - от подготвителен до XI клас. Тържеството бе открито за първи път от новия директор Росица Димитрова. Второкласничките Цветина и Деница разказаха, че лятото им е преминало прекрасно и са им липсвали техните преподаватели и съученици. Любимите им предмети са български език и математика. 

В ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин новата учебна година започват общо 485 ученици. Те са разпределени в 20 паралелки. Осмокласниците са 93, деветокласниците са 103, в 10 клас влизат 97 ученици, а в 11 клас- 96. За последен път на 15 септември прекрачват прага на гимназията 96 зрелостници. Във видинската чуждоезикова гимназия през лятото са направени няколко козметични ремонта. Училището е с пълен капацитет на педагогически и непедагогически персонал за новата учебна 2016/2017 година.  

Тържеството в ППМГ "Екзарх Антим I" - Видин бе открито от директора на училището Румяна Петрова. Около 500 възпитаници на гимназията и техните учители и родители присъстваха на официалното откриване днес. Настъпващата учебна година е специална за видинската гимназия, защото се навършват 45 години от официалното й профилиране. Ръководството очаква и реализация на мащабен проект за ремонт на училищната сграда по европейската програма "Региони в растеж", който предвижда и изграждането на спортна зала в  училищния двор. Реконструкцията ще стартира през април 2017 година, но няма да пречи на учебния процес. Деца от ЦДГ "Детелина" изнесоха кратка програма, а празника бе уважен от Видинския митрополит Дометиан, кмета на Видин Огнян Ценков, Горан Станкови- директор на Техническото училище в Зайчар, дългогодишният директор на математическата гимназия Георги Иванчев, както и общински съветници.

В професионалната гимназия "Проф. д-р Асен Златаров"- Видин влязоха около 500 ученици. Първокурсниците са около 80, има и нови специалности. Директорът Мариета Георгиева каза, че очакват реализация на проект за мащабен ремонт в училището. 

СнимкаВ ПГТ "Михалаки Георгиев" - Видин първият учебен звънец удари за 57-ми път. Директорът Евлогия Манджукова каза, че тук също очакват реализация на мащабен ремонт на стойност 544 хиляди лева.

Празникът за първия учебен ден в ОУ "Отец Паисий"- Видин се проведе в училищния двор. Родители, баби и дядовци бяха дошли да изпратят своите деца, всяко с букет за своя класен ръководител.
"Не се вълнувам много на първия учебен ден... Радвам се, че ще видим с приятелите... Не ни е трудно с материала. Всяка година се справям...", коментираха ученици.
"Правнук изпращам- Патрисио. Ще бъде 7 клас. Отличник е, само шестици има. И той се вълнува и ние се вълнуваме. Да са добри децата, да се учат... Аз съм баба на второкласник- Едуард. Доволен е, радва се, че е на училище. Всички дечица да са живи и здрави. Успех", казаха прадядо Крум и баба Юлия.
Тържеството за почна с химна на Република България, с посрещане на училищното знаме и с химна на учебното заведение, изпълнен от вокална група "Бим Бам". 128 деца влязоха в класните стаи на ОУ "Отец Паисий"- Видин. Те ще се обучават в 9 паралелки, от първи до осми клас. Първокласниците са 8 и са в една маломерна паралелка. Сладина Ангелова е техният първи учител, който от днес ще ги учи да четат, пишат и смятат.
Снимка"Най- хубавият ден е днешният. Най- хубавото чувство е това да срещнеш другите с усмивка и с радост да ги поздравиш. Да кажеш:"Добре дошли!" Само на учителя се пада радостта да се докосне до детето, почти толкова близо, колкото мама и татко. Скъпи родители, благодаря ви, че поверихте децата си на нас", приветства учениците директорът на ОУ "Отец Паисий" Тони ГерасимовПоздравителни адреси за новата учебна 2016/2017 година са получени от: Народното събрание, областния управител на Видин, кмета на Общината, председателя на Общинския съвет, началника на Регионално управление на образованието. Кирил Младенов ще бъде в 7 клас през тази учебна година. В любимото си училище идва с желание. Казва, че с интерес учи нови знания, защото ще му помогнат занапред:
"Важно е за мен училището, защото трябва да учим, да се срещаме с приятели. Любимите ми учители са госпожата по математика, по български, по английски език. Всички предмети са ми любими, но най- любимите са ми български език, математика и английски. Идеалният учител трябва да се отнася добре с децата, да ги научи на нови знания, да им бъде приятел. Честит първи учебен ден на всички ученици!"
Училищният звънец постави началото на новата учебна година, а прага на училището първи прекрачиха първокласниците.
Видинчани помнят 15 септември с празничното настроение на този ден, показа наша анкета. 
"Чувствата, с които си спомням, са прекрасни. Празнично настроение и много трепети ... Почти съм забравил за чувствата тогава. Доста отдавна беше. Желая на всички ученици да са послушни" - казаха жителите на крайдунавския град.

За 145-та година училищният звънец призовава децата в новоселското училище „Св. Св. Кирил и Методий“, предаде Светла Бондова. 166 ученици, от които 10 в първи клас, ще се учат там. Втора година отбелязва професионалната паралелка „Логистика на товари и услуги“, за която има 18 записани деца. Промени в училищния живот поставя новият закон за образованието. Директорката на средното училище  Ирена Цветкова каза, че се  работи  по създаването на нов правилник. Предстои учредяването на обществен съвет. Засилени са мерките за сигурност и ръководството на училището е сключило договор с нова охранителна фирма.  По-голямо разнообразие ще има в извънкласните дейности чрез проекта на Министерството на образованието „Твоят час“. Ще бъдат изградени 5 групи, след като се проучат желанията на подрастващите. Официално се открива  учебната година и в ОДЗ „Акад. Стефан Младенов“ в Ново село. 69 деца са разпределени в четирите филиала - Ново село, Флорентин, Неговановци и Винарово, казва Сашка Василева - новата директорка.  Една яслена група ще приеме деца от 10 месеца до 2 години.  На откриването  присъстваха децата от всички филиали с майки и баби. Дворът беше украсен с играчки, цветни масички, столчета и пейки. Под звуците на българския химн се вдигна родният трикольор, а след това започна „Детска планета“. 

7 700 ученици тръгнаха днес на училище в община Враца. 611 са първокласниците, които прекрачиха училищния праг и чуха за първи път школския звънец. ОНа територията на Враца и околните села има 11 средищни училища и едно защитено школо, както и 4 гимназии.


ППМГ „Акад. Иван Ценов“ - Враца даде старт на новата учебна година.

Снимка„15 септември е най-вълнуващият ден за българското училище. Той е предизвикателство и отговорност, възможност за нови успехи и възможност да утвърдим името на ППМГ „Акад. Иван Ценов“ като водещо учебно заведение не само във Враца и областта, но и в национален мащаб. На прага сме на новата 2016/2017 учебна година, която посрещаме с обновена материално-техническа база, със санирана сграда, нова отоплителна система и абонатна станция!“ Това каза директорът на училището Татяна Василева в приветственото си слово по случай новата учебна година, когато 1010 ученици прекрачиха прага на елитната гимназия. Официални гости на събитието бяха кмета на Община Враца Калин Каменов, областния управител Малина Николова, членове на училищното настоятелство към ППМГ, председателя на Общински съвет Враца Румен Антов, Гергана Василева - старши експерт по математика и информатика от РУО - Враца и представители на различни обществени организации. 
По традиция на специална церемония бяха наградени учителите и учениците с най-значими успехи през изминалата учебна година. Те получиха плакети, грамоти и предметни награди за постиженията си в различни научни области. С наградата „Учител на годината“ за значим принос в утвърждаването авторитета на гимназията бяха отличени Ангелина Банчева - старши учител по математика и Илонка Вутова - старши учител по информатика и ИТ. Призът „Ученик на годината“ за най-високи резултати бе връчен на златния медалист от Сингапурско-азиатската математическа олимпиада Георги Игнатов (7 клас). За постигнати високи резултати по математиката, с десетки медали и отличия от национални и международни състезания, дванадесетокласникът Ивайло Вутов получи приза „Ученик на годината 2015/2016“. Михаел Младенов (12 клас) бе награден със същия приз за своите успешни изяви на национални и международни конкурси по информатика и информационни технологии. Победители в категория „Физика" и „Астрономия" съответно са Теодора Иванова и Иван Ганев. Ученик на годината в област „Биология и здравно образование“ стана Славея Костадинова (10 клас). За многобройните си спортни победи през изминалата учебна година награда получи Мария Ангелова (11 клас).
Директорът на гимназията поздрави изявените ученици като им пожела да умножават успехите на гимназията, да обичат и уважават своите учители. 

Снимка73 първокласници, разпределени в 3 паралелки, прекрачиха училищния праг на НУ „Иванчо Младенов“ във Враца. За тях се грижат учителките Елеонора Стоева, Камелия Павлова и Валери Христова, които поведоха малчуганите към първия час, след като директорът Милена Тихомирова им пожела „На добър час!“.

Над 218 първокласници прекрачват училищния праг на 15 септември в община Козлодуй. В единадесет паралелки, в шест училища, ще се обучават най-малките. Общият брой на учениците за 2016/2017-та година е 2 395 деца. Учебното време в училищата, които имат едносменно обучение ще започва в 8.00 часа. За по-малките ученици са осигурени възможности за занимални, а скоро се очаква и стартиране на дейности по проект „Твоят час”, в който децата ще могат да избират занимания по интереси в училище. В детските градини в общината са записани 822 деца. В началното училище в Козлодуй и това в Хърлец има създадени две предучилищни групи. 

СнимкаСпоред Закона за предучилищното и училищно образование /ЗПУО/ всички пет и шестгодишни деца са подлежащи на задължително образование. В тази връзка към 15 септември служители от дирекция „Хуманитарни дейности” в община Козлодуй обходиха близо 100 семейства, чиито деца не бяха записани в детски градини или училища. Всички родители са предупредени, че според ЗПУО кметът има право да налага глоби в размер от 50 до 150 лева на родители, които не водят децата си в градина или подготвителна група към училище. Контролната дейност на дирекцията в общината продължава, като предстоят посещения в училища и градини за присъствие на децата, които задължително подлежат на образование. За подпомагане на уязвимите групи деца е обявена дарителска акция, която към момента набира популярност в общината. До 30 септември се събират дрехи, раници, обувки, които да се предоставят на деца в затруднено положение. Припомняме, че Общината проведе и дарителска акция в края на 2016-та година, от която бяха събрани 2 374 лева. Към момента са подпомогнати над 40 семейства, закупени са и препарати против паразити, с които са третирани конкретни деца, за да могат да посещават училище, съобщават от местната управа.


Снимка

3 669 ученици прекрачиха училищния праг на 15 септември в област Монтана, предаде Любо Андреев. Те са със 700 по-малко от миналата година. За първи път зад чиновете седнаха 1 227 първокласници, те са по-малко с 56 спрямо последната учебна година. В региона училищата са 64 и намаляха с три, поради сливането на тези в Монтана и Якимово. 

“Учебната година започна нормално в област Монтана”, каза началникът на РУО Трайка Трайкова.

Трима учители по програма “Заедно в час” ще преподават за първи път в област Монтана. Александър Александров от програмата “Заедно в час” ще учи първокласниците в училище “Отец Паисий” в Медковец. Още двама млади специалисти са избрали монтанския регион. Йорданка Замфирова ще преподава в училище “Петър Парчевич” в Чипровци, Кристина Тодорова- в Професионална гимназия по хранене и земеделие “Дмитрий Менделеев” в Лом. Вече 6 години неправителствената организация подбира най-подходящите кандидати, способни професионалисти, с различен профил и ги подкрепя да работят в училище за период от две години, а след това да бъдат дългосрочни поддръжници на каузата за равен достъп до качествено образование на всяко дете. 

Кметът Златко Живков приветства с „На добър час!” учители, ученици и  чуждестранни гости в ГПЧЕ „Петър Богдан” в Монтана. Тя е най-голямата в областта и от 40 години си сътрудничи с гимназия „Филип Меланхтон” - Шмалкалден, Германия. На откриването на учебната година присъстваха Юрген Хаас- неин  директор и Петра Бауершмид - дългогодишен преподавател.

Снимка„Да започнем с ентусиазъм, с вяра и оптимизъм, с цялата енергия на лятото, готови за нови знания и върхове." С тези думи се обърна към присъстващите директорът на ГПЧЕ Пенка Ненкова
„От всички нас зависи да превърнем новата учебна година в изключително успешна, запомняща се и удовлетворяваща. Нека подплатим очакванията и амбицията си с много труд в името на по-добро и по-качествено образование, каквото заслужавате", допълни още тя.

Първият българин станал европейски шампион по мотокрос Иван Петров ще завърши монтанското 9-то училище “Йордан Радичков” тази година. С химна на Република България и тържественото изнасяне на знамето започна 31-та учебна година в СУ “Йордан Радичков” в Монтана. В него се обучават и част от спортистите на града, затова то продължава да бъде наричано “спортното”. Отец Николай отслужи тържествена литургия. Новата директорка Станка Костова представи учителския колектив и приветства учениците и учителите. По традиция първият директор на 9-то училище- Златко Живков, сега кмет на Монтана, бе сред официалните гости на 15 септември



Снимка

Всички учебни заведения на територията на община Лом  започнаха нормално работа в първия учебен на 2016 г., предаде Владимир Недев. 250 са първокласниците, които влизат в класните стаи от днес. Общинската училищна мрежа вече е с две училища в повече, уточни Анжело Иванов - директор на Дирекция "Образование, култура, вероизповедания и демографски въпроси" в община Лом. 

„Две от училищата, които преди бяха на подчинение на Министерството на земеделието и храните - ПГСС „Дунавска земя” в с. Ковачица и ПГХЗ „Д. И. Менделеев” гр. Лом, вече са общински. Промяната се дължи на влизането в сила на новия Закон за предучилищното и училищно образование  Радостен за нас е фактът, че всички учебни заведения започват нормално своята работа. Това лято направихме ремонт на сградата на гимназия „Найден Геров”, след който бяха подновени покривът, фасадата и старата дограма. Във всички други училища бяха извършени козметични ремонти, за да са готови за 15 септември” – каза Анжело Иванов.

Той допълни, че заради демографския срив в Лом е закрита една детска градина, но останали детски заведения на територията на общината, които в момента са 10 на брой, функционират нормално. В училищата и детските градини има медицински специалисти и здравни кабинети, а учебните заведения са обезпечени с безплатни учебници и транспорт.


Снимка1135 ученици, от които 114 първокласници прекрачиха училищния праг днес в трите мездренски училища, предаде Петко Котларски. СУ "Иван Вазов" посрещна 406 ученици от 1 до 12 клас, от които 19 ще са първокласници. Те ще бъдат обучавани от 46 педагози. ОУ "Христо Ботев" започва учебната година с 410 ученици от 1 до 8 клас, от тях 47 ще са в 1 клас, а учителският колектив е от 35 педагози. ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" посрещна общо 319 ученици от 1 до 8 клас, 47 от тях ще са първокласници, а учителският колектив е от 32 учители. В трите училища бяха организирани тържества по случай първия учебен ден с посрещане на знамената и художествена програма.
„Бъдете достойни, бъдете горди и направете всичко възможно, след една година да сте по-умни,  по-целенасочени, по-успели", пожела на учениците кметът Златко Живков.
Снимка
Най-старото професионално училище в Северозапада - Лесотехническата професионална гимназия в Берковица, откри новата учебна година с две нови паралелки - осми клас в специалността "Горско и ловно стопанство" и 9 "а" клас в специалността "Механизация на горското стопанство", предаде Петя Генова. Новите ученици получиха албуми, в които да запечатват училищните моменти. Училището, което навършва 108 години, от тази учебна година е общинско. Началото е съпътствано с добра новина - подсигурени са 1 500 000 лева за ремонти и обновяване на материалната база. 2 гимназии, 6 основни училища, оздравително училище и 6 детски градини има в общината. Около 150 са първокласниците. Всички те са обезпечени с кадри, необходимата документация и новите учебници по история за 5 клас. В ОУ "Г. С. Раковски" в Бързия има напълно обновена от Община Берковица стая за първокласниците на стойност 10 000 лева. 70 000 лева спечели берковското Първо основно училище за изграждане на модерен център по природни науки.

30 ученици започват новата учебна година в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" към Поправителен дом-Бойчиновци. Изтърпяващите наказание лишаване от свобода непълнолетни момчета изнесоха празнична програма по повод 60 години от основаването на Поправителния дом. Това е единственото място за лишаване от свобода на непълнолетни младежи в страната. На всеки лишен от свобода е осигурена възможност да завърши определена степен на образование. Обучението се осъществява в СУ "Св. Св. Кирил и Методий" към Дома по учебни планове и програми, утвърдени от Министерството на образованието, а получените дипломи са еднакви с тези в останалите средни училища в България.

И една интересна статистика. 95% от шестокласниците у нас смятат, че е важно да ходят на училище, сочат резултатите от национално представително изследване на Центъра за приобщаващо образование. Около половината от тях не харесват предметите, които са им трудни или скучни, каза за Радио ВИДИН Димитър Лазаров, програмен директор на Центъра за приобщаващо образование. 
"Изследването, което направихме, е представително за тази възрастова група. Целта на проучването бе да се види какво е отношението към ученето изобщо. Оказва се, че около половината шестокласници не харесват предметите, които са им трудни или скучни. Като любими предмети шестокласниците са посочили физическото възпитание и спорт, изобразителното изкуство и информационните технологии. Един от основните изводи, до които стига изследването е, че децата в българското училище не се интересуват от начина на преподаване" - каза Димитър Лазаров.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59