Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

29 души бяха ранени при експлозия в Ню Йорк

| обновено на 18.09.16 в 18:48
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Взривът в Манхатън тази нощ българско време, при който пострадаха 29 души, един от които сериозно, е бил причинен умишлено. 

Експлозията е станала към 20.30 часа местно време в Челси, район на Манхатън.  Причина за големия брой пострадали е фактът, че мястото на експлозията е в район, пълен със заведения, където много хора се събират в събота вечер.

Взривът няма общо с терористичен акт от международно естество, обясни пред репортери преди минути губернаторът на Ню Йорк
Андрю Куомо:
Бях информиран от разследващите органи, че до този момент няма доказателства, уличаващи експлозията като терористично деяния от международен характер, но все пак разследването е на твърде ранен етап. 

По-рано през деня пресконференция кметът на Ню Йорк
Бил Де Блазио определи случилото се като „много сериозен инцидент“ и допълни:
Засега нямаме доказателства за терористична връзка с инцидента. Към този момент нямаме конкретна информация за заплаха за града от която и да е терористична организация. Но искам да съм пределно ясен - експлозията е била причинена умишлено.

Де Блазио също увери, че Ню Йорк разполага със средства да защити гражданите и в същото време заключи, че е прекалено рано да се дадат детайли от разследването.

Президентът
Барак Обама е бил информиран за случилото се.  

Някои от леко ранените вече са напуснали болницата.

Бебето е добре - всичко е наред
, сподели на излизане от болницата Бренда Аберо, една от пострадалите леко, която е в напреднала бременност.

Дейвид Мартинез
, друг оцелелите, обясни, че по време на взрива се е намирал в колата си, чиито прозорци и цяла лява страница са напълно унищожени:  

Докато шофирах, усетих експлозията и изгубих контрол над колата. От там нямам ясен спомен до идването на линейката. С охлузвания, главоболие и нещо на коляното, заради което трябва да се върна за лечение. 

Свидетели казват, че са чули много силен гръм. В социалните мрежи бе публикувана снимка на разрушен контейнер за боклук. Журналисти на място съобщават за счупени прозорци на сгради и засегнати автомобили. Към момента мястото на експлозията се смята за обезопасено и атмосферата се описва като спокойна. Властите са се сдобили със записа от охранителните камери и сега събират улики за инцидента.

Малко по-късно в същия район е било открито второ устройство, тенджера под налягане, свързана с жици и мобилен телефон. Нюйоркската полиция не дава повече подробности. Засега се изключва и връзка между случилото се в Манхатън и експлозията малко по-рано в Ню Джърси. При инцидента там се взриви самоделно устройство близо до маршрута на благотворителен маратон, няма пострадали. В щата Минесота 8 души бяха ранени с нож, а нападателят беше застрелян от полицията.

В първата си реакция за инцидентите от тази нощ кандидатът на Демократическата партия за президент на САЩ Хилари Клинтън заяви:
Информираха ме за експлозиите в Ню Йорк и Ню Джърси, както и за нападението в Минесота. Разбира се, трябва да направим всичко възможно, за да помогнем на службите, които се притекоха първи на помощ. Ще се молим за жертвите. В ход е разследване. Поддържаме връзка с различни служители, включително с администрацията на кмета на Ню Йорк, за да научаваме последната информация от разследването.

Нейният опонент за поста от Републиканската партия Доналд Тръмп на предизборен митинг в Колорадо каза:
Точно преди да сляза от самолета в Ню Йорк е избухнала бомба. Засега никой не знае точно за какво става дума, но ние живеем във време, в което наистина трябва да бъдем много силни.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!