Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евросъюзът докладва за готовността ни при бедствени ситуации

Комисар Станислав Генчев: Превенцията, реакцията при бедствия и възстановяването трябва да са еднакво важни

Снимка: Радио ВИДИН

Какво показва анализът на доклада от партньорската проверка на готовността за защита на населението при бедствени ситуации и защо трябва да се реформира системата за реакция при екстремни положения? Темата дискутираме в "Посоките на делника" с комисар Станислав Генчев, директор на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин.

В края на 2014 година правителството заяви интерес за подлагане на нашата система за управление при бедствия на партньорска проверка. Същата година 16 души загубиха живота си при наводнения, бяха нанесени щети на земеделието и бизнеса. Като част от реакцията при наводнения, България реши да реформира системата за управление при бедствия и пожела да използва партньорската проверка за подпомагане на реформите в тази дейност. Така, България стана първата страна, обект на проверка по програмата на Европейския съюз за партньорски проверки.

Снимка"Беше изпратен призив до страните- членки на механизма за гражданска защита на Европейския съюз и подходящите съседни на нашата държава страни, за номиниране на експерти. В резултат на това бяха избрани трима експерти от Гърция, Швеция и Обединеното Кралство и един експерт от Република Турция, които сформираха този екип, за да извърши проверката на принципите и политиките за управление на риска от бедствия в нашата страна. Тази партньорска проверка беше проведена в рамките на 10 дни- от 22 юни до 1 юли 2015 година. По време на тази 10-дневна мисия екипът се срещна и интервюира над 100 заинтересовани страни от различни организации. Тук се включват централни, областни, общински власти, държавни агенции, академични среди. И в резултат на тази проверка през месец януари беше организирана среща на тези заинтересовани страни, на която екипът представи доклада от тази проверка и беше направена дискусия по него", каза комисар Станислав Генчев.

СнимкаДокладът представлява анализ на ситуацията в България по отношение на оценката, планирането и управлението на риска. Комисията идентифицира много добри практики в системата за защита на населението, но и предлага серия препоръки.

"В резултат на тези изводи и препоръки от доклада, междуведомствена експертна работна група, назначена със заповед на министър- председателя на Република България направи предложения за изменения и допълнения на Закона за защита при бедствия, който вече е приет от Народното събрание и са публикувани в Държавен вестник, брой 51, от 5 юли 2016 година. Трябва да отбележим, че тези изменения и допълнения осигуряват в значителна степен изпълнението и реализацията на тези препоръки. Тяхната реализация, считаме, че ще допринесе за цялостното подобряване на системата за защита при бедствия. Колегите от партньорската проверка констатираха, че нашата силна страна е реакцията при извънредни ситуации. Всички ведомства и институции реагираме адекватно, своевременно, поради което и щетите, и загиналите при възникналите произшествия през годините са минимизирани. Трябва да преминем към система, която поставя под еднаква важност както превенцията, готовността за реакция, така и възстановяването след тези бедствени ситуации", допълни директорът на видинската пожарна.

СнимкаПредстои да се идентифицират рисковете, да се направи планиране, подготовка за реакция и да се вземат мерки за възстановяване. Това изисква фундаментални промени- с тях се цели да се провежда единна политика при реализиране на мерките за защита при бедствия. На първо място- институционално начално управление на риска. Предвижда се създаването на съвети за намаляване на риска при бедствия както към Министерския съвет, така и към областните управители и кметове на общини. Това ще позволи ангажирането на по- широк кръг от институции и неправителствени организации, които да участват в тези съвети. На територията на Видинска област има Областен съвет за намаляване на риска, с председател областният управител. В него влизат задължително кметовете на общини, по един представител на Общинските съвети, директорът на пожарната, директорът на полицията и представители на други институции, лица, които имат отношение към подготовката, планирането и защита при бедствени ситуации. Такива структури има и по общини.

Всяка община трябва да има план за защита при бедствия. На база тези планове се разработват Общинска и Областна програма за намаляване на риска от бедствия, която е за период от 5 години. Към момента всяка община и областната администрация имат такива разработки, но те търпят непрекъсната актуализация. При реализирането на тези мероприятия законодателят е предвидил във финансите, които са предвидени за Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване към Министерския съвет, 15% да бъдат предвидени само за превенция.

"Това е една доста сериозна сума, която ще бъде в помощ за дофинансиране на тези планувани мероприятия в годишните планове и тази 5-годишна програма за намаляване на риска от бедствия", уточни комисар Станислав Генчев.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45