Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Росен Плевнелиев: След Brexit Европа се нуждае от нов тласък на процеса на европейска интеграция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

По традиция в рамките на редовната сесия на Общото събрание на ООН президентът Росен Плевнелиев обмени мнения с представители на Световната еврейска общност по въпроси от актуалния европейски и световен дневен ред.

Прессекретариатът на президента съобщи, че той е посочил, че след референдума за излизане на Великобритания от ЕС Обединена Европа се нуждае от нов тласък на процеса на европейска интеграция, който да възвърне доверието на европейските граждани в институциите. Президентът Росен Плевнелиев и представители на еврейската общност са споделили притесненията си от нарастващия популизъм в Европа и в международен мащаб. 

Българският държавен глава е получил благодарност за ангажираността на България в борбата с тероризма. Представители на еврейските организации са дали висока оценка за работата на българските власти и са приветствали напредъка в разследването на атентата в Сарафово от юли 2012 година, което вече е доведено до съдебна фаза. 

На срещата президентът е очертал напредъка по текущите реформи и модернизацията в ключови сектори в България, както и аспекти на стратегическото партньорство със САЩ и държавата Израел в редица сфери като енергийния сектор, сигурността и отбраната и борбата с тероризма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!