Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"На 22 септември 1908 година България възкръсва от темелите на своето средновековно великолепие"

Снимка: Радио ВИДИН

"Винаги миролюбив, Моят Народ днес копнее за своя културен и икономически напредък; в това направление нищо не бива да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде според както той иска… Да живее свободна и независима България! Да живее Българският Народ!” Това е част от манифеста, с който княз  Фердинанд I провъзгласява независимостта на 22 септември 1908 година.

"Това е финалният, заключителният акт, с който България вече с пълно равноправие се вгражда в европейската политическа карта като самостоятелна държава. Трябва да знаем, че до тогава, макар и в значителна степен формално, България беше договорно подчинена на бившия си угнетител. Не можеше да има посолства, а само агентства, Народното събрание можеше да избере български княз, но той подлежеше на одобрение от Портата, Източна Румелия не беше формално част от българската държава, България не можеше да сключва търговски конвенции и самостоятелни договори, да получава заеми, да съди чужденци... Проф. Андрей АантевТака че този акт беше положителен, значим, необходим. От друга страна той не влиза в българската памет и особено в българската литература, защото при него има само трезва мъдрост да се намери подходящия момент, защото няма големи стълкновения и най-вече, защото всички балкански държави са минали по този път. Заради това ние се прекланяме с признателност, със синовност, с възхита от това събитие, но то не е величаво и е останало встрани от въображението- нямаме песен, нямаме химн, нямаме поезия, нямаме исторически драми, паметници, но това не намалява значимостта на тази дата", каза за Радио ВИДИН историкът проф. Андрей Пантев.

Берлинският договор от 1878 г. определя Княжество България като васално на Османската империя, което затормозява стопанското развитие на страната и ограничава нейните възможности в международните отношения. Заради това след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост.

В нощта срещу 22 септември 1908 година министър-председателят на България Александър Малинов посреща българския княз Фердинанд край Русе. Оттам поемат към Търново. Царският влак, в който пътуват държавниците, прави почивка по маршрута си на гара Две могили. Там премиерът Александър Малинов написва текста на Манифеста и под него подписите си поставят българският княз и министрите от кабинета.

Независимостта на България е обявена тържествено на следващия ден в Търново.

"Предполагам, че хората, които са предложили това да стане в Търново, са имали предвид една историческа традиция. Идеята е, че България не се създава, а се възстановява, възкръсва от руините и темелите на своето средновековно великолепие. Това е красив жест, който буди една романтична тръпка за минало величие, което тогава е предстояло. Заради това за столица избират София, а не Велико Търново, защото се е вярвало, че България ще бъде много по-голяма. За жалост това не се осъществи и понесохме много национални поражения и нещастия", добави проф. Пантев.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Ще спре ли вносът и продажбата на по-стари автомобили в България

Забрана на вноса на стари автомобили в България е една от мерките, предложени в актуализирания Интегриран план за енергетика и климат.  Документът определя националните цели по петте измерения на плана до 2030 г. - декарбонизация, енергийна ефективност и сигурност, вътрешен енергиен пазар, както и научни изследвания, иновации и..

публикувано на 23.07.24 в 11:00

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33