Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лавров: САЩ изразиха съжаление за удара край Дейр ез-Зор чрез Русия

Сергей Лавров
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Съединените щати са изразили съжаление за удара край сирийския град Дейр ез-Зор чрез Русия, заяви руският външен министър Сергей Лавров в интервю за руската държавна телевизия.

В интервю за голямите вечерни съботни новини на  телевизия "Россия 1" Лавров съобщи, че Вашингтон  са признали, че ударът в  е бил грешка и че от Москва са изпратили своите извинения на властите в Дамаск. Според него, много е трудно да се повярва, че разузнавателните части на коалицията, водена от Съединените щати в Сирия, са забравили, че ИДИЛ е обкръжил правителствените части в Дейр ез-Зор в момента.

Лавров подчерта, че сега е необходимо да се направи разследване на атаката срещу хуманитарния конвой край Алепо от миналата събота, като най-лесният начин, според него, е да се проверят снарядите, с които е извършена тя.

Руският първи дипломат заяви, че Москва отново настоява групировката "Ахрар аш-Шам" да бъде включена в списъка с терористични организациии. Той припомни, че преди години за същото е настоявал и Вашингтон.

Министърът се обяви и против временните паузи в конфликта и добави, че Русия не иска ситуацията в Сирия да прерастне в пълнокръвен граждански конфликт.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!