Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Езикът е богатство

Снимка: Радио ВИДИН
Как да се справим с предизвикателството "учене на чужди езици" и какъв е българският език в очите на чужденците? Темата дискутираме в "Посоките на делника" в Европейския ден на езиците.

Красимир Каменов попита видинчани колко европейски езика говорят:

"Аз ли? По малко немски, английски, гръцки, словашки, руски... Аз само един, не, всъщност два- малко румънски и английски... И български, значи са три... Три - български, английски и румънски... Само български и английски... Езикът помага и в личен, и в професионален план..."

Ученички, които учат английски и немски казват, че чуждият език дава много възможности в живота. Други видинчани са усвоили чуждата реч по принуда- когато тръгнат на гурбет.

Българският език е непознат на чужденците. Как изглежда той в очите на един англичанин?

Василена Тодорова"Българският език звучи екзотично, звучи непознато, звучи странно. На някои дори им звучи както на нас ни звучи някой език от малцинствата, така им звучи българският език. Но както всеки език, винаги има ползи да говориш език, който не е широко разпространен- винаги може да си кажеш нещо тайно с някой друг, който говори български или да коментираш нещо, да си предадеш тайно съобщение. И те може би се стряскат повече от това, че няма как да разберат какво си говорят двама души на български, например. Доста от чужденците учат български с желание. Ние наблюдаваме това и във Видин- има доста чужденци, които живеят в нашия регион. И повечето от тях говорят български, някои не се справят добре с говоренето, но всъщност разбират повечето неща", каза Василена Тодорова, филолог лингвист.

Българите са грамотни, твърди тя, за разлика от чужденците. Трябва ли детето първо да научи родния си език и след това чуждия?

"Не, не е задължително. Детето учи език още от преди раждането. То чува какво се случва около него още от коремчето на мама. Възприема света, който е отвън. С интерес почуква, поритва и майките, надявам се, да се усмихнат като чуят това, но това е отговор от думите, които са чули около тях самите бебенца. Съответно, ако слушат повече от един език, ако слушат два, три и така нататък, те ще възприемат много повече. Така че, няма такова правило да научат първо родния си език. Всъщност бебето не се интересува на какъв език му се говори, то иска комуникация. Дори, ако му говорим с нечленоразделни думи, то пак ще възприеме по някакъв начин света. Това е езикът, средство за предаване на света около нас", казва Василена Тодорова.

Дори в семейството да се говори на два или повече езика, това няма да обърка детето. Възрастните могат да започнат да учат по всяко време, стига да са по- отдадени и не обвиняват някой друг за неуспехите си. Важна е мотивацията.

Емил Живков е главен учител в езиковата гимназия "Йордан Радичков" във Видин. Владее немски и английски език. Учител е от 35 години. Завършил е Великотърновския университет "Св. Св. Кирил и Методий" през 1981 година, с немска филология, втората му специалност е английска филология.

Емил Живков"По онова време, в разцвета на социализма, се учеше по два часа на седмица чужд език, почвайки в осми клас. И на мен някак си просто ми беше лесно и ми вървеше. Може би нещо е дошло по бащина линия- баща ми беше любител на древните езици. Баща ми беше учител по руски език, всъщност целия си живот, както и аз. Немски в семейството не се е говорило, но приказките на Братя Грим бяха любимо четиво. Той превеждаше доста любителски, но ми беше интересно да гледам как е седнал зад една стара пишеща машина, разтворил два много дебели речника, как тракаше, и аз от време на време по видински "заничах" зад гърба му да видя какво прави той", разказа Емил Живков.

Когато човек учи един чужд език, той сравнява или поне се опитва да стъпи на родния си език като система. Изучаването на чужд език е свързано с правила.

"Българският език е един от многото индоевропейски езици, както и немският, и английският език. Дори и днес в моята работа с ученици се опитвам да стъпя на това, което те знаят за българския език, да речем подлог, сказуемо. За съжаление, има големи разлики. Днешните българчета не могат да се опрат на това що е падеж. Нашият език е изгубил своите падежи преди столетия, няма на какво да се стъпи, така че се налага да ползвам други стратегии или тактики", допълни Емил Живков.

СнимкаДнешните деца започват да учат чужд език от втори клас- тогава трябва да изберат един чужд език и това обикновено е английският език. След седми клас детето започва да учи втори, обикновено изборът е между немски и френски език.
Познаването на основата на един език, например английския, плюс ли е при изучаването на нов език?

"За мен най- големият български езиковед това е академик Стефан Младенов. В нашия град има улица на негово име. Академик Стефан Младенов е гений в това отношение, той е езиковед, на много млади години в Лайпциг пише на немски език "История на българския език", която аз все още имам и много ценя. Над 30 езика е ползвал, поне на 10 е разговарял свободно. Една личност, която незаслужено не е популярна. Да, помага определено, доколкото човек прави в ума си съпоставки, връзки, стъпва на познатото, надгражда върху него или прави контраст между непознато и познато."

Ползва и двата езика свободно, но предпочита немския, въпреки, че повечето време преподава английски. В свободното си от занимания в училище време работи като екскурзовод. Българският език е първият и най- старият славянски език, на който има книжовност. Той се е запазил през хилядолетията- разказва на чужденците за родния ни език Емил Живков.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53