Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Референдумът в Тичино, Швейцария няма да улесни преговорите с ЕС за свободното движение

Снимка: БГНЕС
Вчерашният регионален референдум в Тичино, Швейцария няма да улесни преговорите с Европейския съюз за свободното движение, предупреди говорителят на Европейската комисия Маргаритис Схинас. 58 на сто от жителите на кантона, граничещ със северна Италия, поискаха работодателите да дават предимство на швейцарци спрямо чужденци при първо назначение на работа. За да влезе в сила, референдумът трябва да се одобри от федералното правителство на Швейцария. Неговият президент ще се срещне с председателят на ЕК в края на октомври, допълни Схинас:

Четирите свободи на европейския вътрешен пазар са неразделни. В случая с Швейцария това означава, че свободното движение на хора е фундаментално. Всяко евентуално уреждане на въпроса със Швейцария изисква съгласието на ЕК и единодушното одобрение на страните-членки.

От февруари 2014 година насам Швейцария се опитва да договори ново споразумение с Брюксел, за да продължи да търгува с пазарите на ЕС, но да наложи ограничение на чуждестранните работници. Към момента европейските закони гарантират еднакви права на гражданите на ЕС на трудовия пазар в Швейцария. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!