Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейски медийни регулатори призоваха ЕП да не ограничава политическата им независимост

Eвродепутати от Германия настояват готвените поправки в Директивата за аудиовизуалните медийни услуги да не се отнасят за управлението на националните регулаторни органи. Европейски медийни регулатори обаче, включително българският Съвет за електронни медии, призоваха депутатите от Европейския парламент да не ограничават законодателните предложения за подсилване на тяхната политическа независимост.

Новият европейски закон дава гаранции за независимостта на държавните регулатори, какъвто у нас е Съветът за електронни медии. Предвиждат се дори предпазни мерки срещу уволнението на неговия председател и членове, както и критерии за адекватно финансиране.

Германските депутати Сабине Ферхайен (от десницата) и Петра Камереверт (от левицата) искат отпадането на тези текстове.

Председателят на СЕМ Мария Стоянова изрази учудване от позицията на германките.

Председателят на Комисията по култура Силвия Коста, която също е от групата на социалистите, се ангажира да работи за компромис:

Напълно подкрепям подсилването на независимостта на медийните регулаторни органи. Колегите от Германия вероятно се притесняват, че директивата ще засегне техните надзорни органи, които са организирани по различен начин на регионално ниво. Готова съм да вложа усилия за постигането на споразумение, така че да се изчистят неяснотите.

През октомври Комисията отново ще разглежда проектодирективата, а окончателното й приемане зависи освен от Европарламента и от министрите на 28-те държави - членки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!