Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хилъри Клинтън и Доналд Тръм се изправиха лице в лице по време на първия си президентски дебат

Снимка: ЕПА/БГНЕС

На сцена в университета Хофстра в Ню Йорк Тръмп обвини Клинтън, че е „типичен политик“, който само говори, а нищо не върши и добави, че страната страда заради лошите решения на хора като нея, а Клинтън от своя страна заяви, че очаква да бъде обвинена за всичко.

В една от най-разпалените размени на реплики Клинтън засегна неоповестяването на данъчните декларации на Тръмп, което е в противовес на традицията при кандидатите за президент:

Може би той не иска американският народ да знае, че той не плаща никакви федерални данъци, защото сме виждали информация само за няколко години, за които трябваше да представи данъчна декларация пред властите, за да получи разрешително за казино. От нея се вижда, че той не плаща федерални данъци.

На това Тръмп отвърна:

Ще напрява обществено достояние данъчните си декларации против желанието на адвокатите ми, когато тя направи обществено достояние своите 33 хиляди имейла, които са били изтрити.

В същото време снощният дебат очерта ясно контрастите между защитаваните политики от двамата кандидати. Срещата между тях показа на зрителите и разликите в характерите им – невъздържаността на Тръмп и премерения тон на Клинтън. Но основните коментари са свързани с нивото на подготовка.

Деканът на Департамента по комуникация в университета Уейк Форест и експерт по президентска риторка доктор Алън Лаудън отбеляза:

Тя спечели с познанията си, той се провали в последните 15 минути с това, че отправи обвинения без подробности. Ако се бе придържал към детайлите, както правеше в началото, може би щеше да е добре. 60/40 за Хилъри.

Днес Хилъри Клинтън и Доналд Тръмп се връщат към кампанията си. Следващият дебат, един от общо трите,  е планиран за девети октомври в Сейнт Луис, Мисури.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!