Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Все още няма официален коментар от Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева
Снимка: БГНЕС

Към този момент все още няма официален коментар от Кристалина Георгиева, която участва в редовното заседание на колежа на комисарите в Брюксел.

Самата Европейска комисия също се очаква да направи изявление. Според Кодекса на поведение на еврокомисарите, ако възнамеряват да участват в политически избори и да се кандидатират за изборен мандат, те трябва да се въздържат от участие в работата на Комисията през целия период на активно участие в кампанията и най-малкото по време на нейното провеждане. В останалите случаи, какъвто е кандидатурата за генeрален секретар на ООН, само председателят на ЕК Жан Клод Юнкер има право да реши, предвид конкретните обстоятелства, дали участието на Георгиева в надпреварата е съвместимо с упражняването на функциите ѝ на заместник-председател на Комисията.


Още през ноември миналата година говорителят на Юнкер Маргаритис Схинас призна пред изданието "Юрактив“, че председателят и Кристалина Георгиева още тогава са говорили, че въпросът за номинацията е възможно да бъде поставен на по-късен етап. Днес кандидатурата на българския еврокомисар за наследник на Бан Ки Мун в ООН е факт и в следващите часове очакваме както някакво изявление лично от госпожа Георгиева, така и от институцията ЕК, за това дали тя ще остане да работи на поста си, докато окончателно се произнесе Съветът за сигурност на ООН.

Решението за смяна на кандидата на българското правителство за генерален секретар на ООН дойде дни преди гласуването, на което постоянните членове на Съвета за сигурност ще използват правото си на вето върху някоя от кандидатурите.

Всичките пет гласувания в Съвета до момента бяха спечелени от бившия португалски премиер Антонио Гутериш. Той бе и единственият кандидат, набрал повече от необходимите девет гласа, едно вето обаче е достатъчно да торпедира цялата му кампания, както и кандидатурите на другите двама фаворити Мирослва Лайчак и Вук Йеремич, коментираха дипломати след последния вот в понеделник. При това гласуване Бокова получи едва шест от 15 възможни гласа. Още тогава агенция Франс Прес отбеляза, че вотът разчиства пътя за кандидатиране на Кристалина Георгиева, възможност, която бе коментирана многократно в западни и български медии през последните дни, особено след като говорителка на руското външно министерство заяви, че Германия се е опитвала да говори с руските лидери относно възможна руска подкрепа за друг кандидат от България. Самата Кристалина Георгиева каза преди седмица, че се чувства много поласкана от факта, че много хора я насърчават да се кандидатира, но като българка би казала, че решението е на българското правителство.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!