Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кристалина Георгиева: Приемам номинацията за генерален секретар на ООН

| обновено на 28.09.16 в 15:36
Кристалина Георгиева
Снимка: БГНЕС

Приемам номинацията с пълното съзнание колко отговорна е тази позиция, заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева след правителственото решение тя да бъде официалната кандидатура на България за генерален секретар на Организацията на обединените нации:

За мен е огромна чест да бъда номинирана от българското правителство за генерален секретар на ООН. Приемам номинацията с пълното съзнание колко отговорна е тази позиция и колко е важна за това светът да бъде по-сигурен, по-силен, по-справедлив, по-богат за настоящите и бъдещите поколения.

Кристалина Георгиева, която е и заместник-председател на Европейската комисия, излиза в неплатен отпуск за един месец, а комисарят Гюнтер Йотингер поема нейните функции през октомври. Това е наредил председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер след решението на българското правителство да номинира Георгиева за кандидат за генерален секретар. на ООН. 

Еврокомисията и Кристалина Георгиева ще спазват стриктна дистанция през този период, заяви говорителят на институцията Маргаритис Схинас

През този период Кристалина Георгиева и ЕК ще гарантират по изцяло прозрачен начин стриктно разделение между дейностите, свързани с нейната кандидатура и нейната работа като член на Комисията.

В първи реакции от Брюксел евродепутати от водещата дясна Европейска народна партия, от втората по големина група на социалистите и от третата по численост в Европейския парламент Група на либералите приветстваха номинирането на Кристалина Георгиева. Унгарецът от ЕНП Йозеф Сайер заяви, че изборът на българското правителство е добър:

Госпожа Георгиева беше много активна, както в региона на Източна Европа, така и в целия Европейски съюз. Тя получава много подкрепа за работата си през този мандат. Скоро ще има и официална позиция на групата ни, но ние искаме да я видим на този пост ООН.

Германският евродепутат от групата на социалистите Йо Лайнен допълни:

България и цяла Европа могат да се гордеят с нея. От сърце ѝ пожелавам да стане генерален секретар на над 7 милиарда души на тази планета.

Представителят на германските либерали Александър граф Ламбсдорф изрази увереност в добрите шансове на Георгиева:

Крайно време е да се преодолее блокажът в процедурата с номинациите в Ню Йорк и Кристалина Георгиева може да се окаже точният кандидат за това. Както знаем, решаващ глас имат петте постоянни членки на Съвета за сигурност. Още от работата си в Световната банка тя има опит както с американците, така и с руснаците. Надявам се Русия да я подкрепи, тъй като българско-руските отношения традиционно са добри.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Правителството издигна кандидатурата на Кристалина Георгиева в надпреварата за генерален секретар на ООН

Правителството реши да издигне кандидатурата на еврокомисар Кристалина Георгиева в надпреварата за генерален секретар на ООН на мястото на досегашния официален кандидат Ирина Бокова .  По процедура Бокова може да продължи да се състезава за поста, но..

обновено на 28.09.16 в 13:08

Коментари на парламентарните групи за смяната на българския кандидат за поста генерален секретар на ООН

Противоречиви са коментарите на парламентарните групи относно смяната на официалния кандидат на България за поста генерален секретар на ООН.  От Реформаторския блок приветстваха решението за смяната на Ирина Бокова с тази на Кристалина Георгиева ,..

обновено на 28.09.16 в 13:32