Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Челопек търси спасение от безводието

4
Снимка: Светослав Цветанов


Рубриката "Добро утро, кмете!" днес ни води във врачанското село Челопек. Местните посрещат сърдечно, радват се на всеки гост, а когато разговорът тръгне към живота в селото, разказват за водния режим, който най-много им тежи. Безводието ги мъчи всяко лято, когато дебитът на водоизточниците в околността намалее и водата започне да не стига. Така е и тази година.

"Отдавна ни е проблемът с водата, всяка година е така. Аз съм тук от 20-ина години, свиква се. Други проблеми нямаме. Кметът ни е добър и се бута за всичко...

Водата е на режим, това е неприятно. Трябва да се съобразяваме с времето, когато има вода, а то е съвсем ограничено. Пълнят се бутилки, но не може да се свърши кой знае каква работа с това...

Имаме проблем с водата. От един месец, няма вода. Вкъщи чакам да дойде водата, пълня туби, кофи..."

В Челопек се живее спокойно, най-големият проблем е безводието, казват местните.
Недостигът на вода е най-големият проблем на Челопек, категоричен е и кметът Тихомир Тошев. Той управлява селото от есента на миналата година. Добре запознат е вече с проблема и вижда неговото решаване в няколко стъпки.

"Селото е на режим, който продължава и в момента. Режимът е суров - 3 часа сутрин и 3 часа вечер има вода. Тръгнахме по всички нишки на въпроса. Основният проблем, е че нямаме собствен водоизточник. Водиозточниците, които ползваме, са в района на село Паволче. Единият - "Крушовица", е общ. От него по-голямата част от водата идва за нас. Източникът, който е над Паволче, се ползва и при нас. Миналата година ВиК-Враца успя да направи още един водоизточник, но той като че ли е с по-малък дебит и пак сме на режим. Правено е проучване на едно място, където се смята, че може да има вода. Целта ни е догодина да се опитаме Община Враца да отдели 10 000 лева за сондаж. Ако той се състои и има достатъчно литраж, ВиК поема ангажимента да монтира помпи и да използваме водата, която ще извира от там.

Ако сондирането се направи в сухите месеци, които са ни проблемни - август и септември, предполагам, че до следващата година, тоест 2017-2018 година може да е на разположение. Монтирането на съоръженията няма да отнеме повече от 15 дни, така че оттук нататък вече зависи от водата, която ще бъде сондирана и какъв дебит ще покаже този кладенец. Според мен през 2018 година, пак казвам, ако има вода, не е 100% сигурно, може да бъде на разположение на селото тази вода, включена във водопреносната мрежа."

Нов сондаж може да помогне на Челопек за справяне с безводието, смята кметът Тихомир Тошев.
Новият сондаж е първата стъпка за трайното решаване на проблема с безводието в Челопек. Само това, обаче, няма да е достатъчно хората да забравят за режима. Необходим е и нов резервоар, обясни кметът:

"Имаме много малък резервоар, правен е през 1962-1964 година. С разширяването на селото и увеличаването на потреблението идва и необходимостта от допълнителен резервоар. Имаме уговорка с ВиК, че те за собствена сметка трябва да изградят до догодина допълнителен резервоар, който за месец август ще трябва да влезе в употреба. В момента се прави техническият проект на резервоара.

Третият аспект са големите загуби, които има във водопреносната мрежа - между 50-60 % от резервоара до чешмите. За тази цел в момента се опитваме да задвижим проект към различни фондове в България и да кандидатстваме за подмяна на водопреносната мрежа. Тук шансовете ни са 50/50."


СнимкаВсички действия, предприети за решаването на проблема с водоснадбяването на село Челопек, ще бъдат описани в доклад, който кметството и жителите ще изпратят до общинската администрация и Общинския съвет във Враца. Документът ще бъде подкрепен от подписка, в която се очаква да се включат поне 300-400 души от всички около 500 жители.

"Това не е протест, а желание да им напомняме, че тези хора имат проблем. В докладната ще упоменем всичко, което се прави, за да знаят докъде сме стигнали и какви са вариантите. Това ще бъде направено, за да им стои все пак на Общинския съвет и на кмета като един вид ангажимент към това село",
обясни Тихомир Тошев.  

Още за проблема с водата и за живота в село Челопек може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В какво състояние са водоемите, речните корита, дерета и канализационна инфраструктура в област Видин

В Конферентния център на Областна администрация- Видин се  проведе заседание на Областния съвет за намаляване на риска от бедствия, свикано по повод заповед на служебния министър-председател Димитър Главчев. Представителите на общините в област Видин отчетоха в какво състояние са язовирите и речните корита.  Извършват се текущи проверки на..

публикувано на 09.09.24 в 16:35

Хората от Добри дол искат да възстановят читалището си

Екипът на радио Видин  гостува на Добри дол. Село, което е на кръстопът, село, в което природата е  благосклонна към хората тук и климатът е изключително благоприятен и топъл.  Селото се споменава за първи път в турски документ от средата на 16 век под името Добрин дол. Димитър Маринов пише, че Добри дол е „старинско село“ и „преданието не..

публикувано на 06.09.24 в 12:00

Стоил Цицелков: ЦИК защитава политическите, а не гражданските интереси

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков . Радио ВИДИН:..

публикувано на 05.09.24 в 10:05

Тома Ушев: Основните стълбове за реализацията на България са образованието и църквата

Формациите демонстрират незаинтересованост от разпространението на визиите, а хората вече са загубили доверие.  Как съдбата на България, а не злободневието, може отново да е в основата на диалога?  Защо предизборните кампании спряха да бъдат арена на идеите?  Предстоящият вот дискутираме  с анализатора  Тома Ушев , автор в дясната платформа..

публикувано на 05.09.24 в 10:00

Ще има ли пари за пенсионерите?

Прогнозите за българската пенсионна система показват мрачно бъдеще, ако не бъдат предприети драстични мерки. Според доклад на Националния осигурителен институт (НОИ), за да се гарантира стабилността на пенсионната система до 2070 година, осигуровките за пенсии трябва да се повишат повече от двойно. Настоящият процент от 16% върху осигурителния..

публикувано на 04.09.24 в 10:45

Политическите страсти се нажежиха далеч преди изборите

Политическата криза у нас премина на нов етап - пренесе се и на вътрешнопартийно ниво. В навечерието на предизборната кампания скандали разтърсиха две от основните политически сили у нас - ДПС и БСП.  От вчера сутринта Централната избирателна комисия трябваше да започне регистрацията на партиите и коалициите за участие в изборите за народни..

публикувано на 03.09.24 в 11:51

Колко сериозен е проблемът с безводието

Над 400 населени места у нас официално имат издадена заповед от кмета за воден режим. Още 140, по сигнали на граждани и медийни публикации също имат проблеми с водоснабдяването. Това съобщи Тома Белев- съпредседател на "Зелено движение", природозащитник. Той е изготвил карта на безводието у нас. Информацията не е публична, разпръсната е по..

публикувано на 02.09.24 в 15:02