Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Резиденция Баба" в Паволче и Челопек

13
Снимка: Радио ВИДИН
Млади хора търсиха иновативни решения на местните проблеми във врачанските села Паволче и Челопек, събираха и описваха местен фолклор и обичаи. За личната им мотивация да прекарат три седмици на село в помощ на възрастните хора и работата, която са свършили говорим в "Посоките на делника".

47 души са кандидатствали тази година за втората "Резиденция Баба"- инициатива на "Фабрика за идеи", която свързва млади хора с възрастни от селата. Домакини от Косталево, Паволче и Челопек във Врачанския Балкан посрещнаха 10 млади хора с различна професионална реализация, интереси и опит. По време на престоя си на село те трябваше да търсят иновативни решения на местни проблеми, да събират и документират местния фолклор, да изучат местните занаяти и обичаи. И освен всичко това, да помагат в ежедневието на хората, при които са настанени.

"Някои са ходили да вадят картофи, да берат лозя. Помагат на хората, изучават културата на местното население. Мотивите им са, че искат да възобновят живота по селата", каза кметът на Паволче Емил Василев.

"Направих го със замисъла, че ще срещна хора с еднакъв мироглед и ако имам някаква идея как да продължа или да запазя това, което се губи, то с тези хора в отбор ще  е по- лесно", каза пред Стефка Павлова Иван Скечелиев от Неделино.
 
"Основен проблем за селото, а и ние самите сме потърпевши, е липсата на вода, режим на водата, също така и липсата на младежи", коментира местните проблеми Милица Джаджева от София

За времето на престоя си в Челопек младежите са опитали от местните деликатеси- лютика, просеник, сладка баница. Научили се да тъкат на стан равеник- вид китеник.

Татяна Василева и съпругът й Васил са отворили къщата си за три момичета. Казва, че изобщо не се колебае, когато й предлагат да стане приемна баба за три седмици.

"Сега съм приемна баба на три прекрасни внучки, за които, като си тръгнат, ще ми бъде много мъчно. Едни прекрасни деца, които подмладяват и нас."

Малина Каменова е домакин на Александър Танев:

"Аз го приех като мой син. Говорихме си за историята на селото, за природните забележителности. Аз му дадох и много материали, книги, понеже съм по професия учител. След това го научих и малко на женска работа- прави кекс."

"За един месец няма да намерим решение на безработицата за младите хора, примерно, но вече сме много по- наясно с проблемите, които има селото"
, каза Александър Танев.

Миглена Младенова е председател на читалище "Огнище" в село Челопек:

"Читалището и кметството са партньори на "Резиденция Баба". Някой в момента обръща внимание на възрастните хора, изслушва ги. Резидентите са събрали 17 песни. Целият архив и това, което са събирали като информация, остава за читалището."

Младежите в Челопек и Паволче закриха в събота и неделя с две различни прояви "Резиденция Баба".

В Челопек резидентите откриха фотоизложба на портрети и гледки от селото; отвориха вратите на работилницата за орехови бонбони "Баба и внуче", направиха изложба на магарета, попяха и се посмяха заедно. В Паволче поканиха всички на "Есенна седянка". Гости и домакини попяха, разказваха си приказки, почерпиха се. И както се прави на седянка, всеки си донесе работа- къделки за напридане и чорапи за оплитане.

Официално "Резиденция Баба" приключва днес, 3 октомври, но ако някой от младежите пожелае да остане още някой и друг ден, може да го направи като се разбере с домакините.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

За професията, която помага на другите да застанат в светлината на прожектора

В "Посоките на делника" изваждаме наяве хората, които създават имидж, но остават в сянката на институциите или на публичните личности. Днес е п рофесионалният празник на пиарите.  Отбелязва се от няколко години насам. От месец март с Решение на Министерски съвет датата 7 юли официално е обявена за професионален празник на специалистите по..

публикувано на 07.07.20 в 15:00

Какво показаха резултатите от Националното външно оценяване на седмокласниците

51.06 е средният брой точки на 7-класниците на Националното външно оценяване /НВО/ по български език и литература за 2020 година, при максимален брой 100 точки. По математика тази година средният брой точки е 36.33 точки.  "Постижимостта на въпросите с избираем отговор през 2020 година по български е по-висока, за сметка на постижимостта на..

публикувано на 06.07.20 в 13:05

На почивка в Северозапада- защо не?

Ситуацията с коронавируса промени плановете на цели семейства за почивка през лятната отпуска. Има ли начин да почиваме през летните месеци без да пътуваме на далеч? Красивите места са до нас и е нужно да ги преоткрием. Северозападна България крие много места, където хората могат да си изкарат приятно отпуската, без да е нужно да пътуват на..

публикувано на 02.07.20 в 16:23

Ще бъде ли въведена минимална работна заплата по отрасли

Минималната работна заплата вече ще бъде определяна по отрасли, чрез браншови преговори, които ще започнат още тази година. Това стана ясно преди дни, когато бяха разяснени приоритетите в Националното тристранно споразумение. В момента минималната заплата се изчислява административно от държавата и е в размер на 610 лв. "Една от най-важните точки е..

публикувано на 01.07.20 в 11:28
Акад. Богдан Петрунов

Акад. д-р Богдан Петрунов: Разхлабването на мерките създаде фалшиво усещане, че вече няма зараза

Разхлабването на мерките създаде едно фалшиво усещане, че всичко е приключило, а заразата оказва се, продължава да я има. Така  коментира ситуацията с разпространението на коронавируса бившият директор на Националния център по заразни и паразитни болести, академик д-р Богдан Петрунов.  Здравните власти само преди дни обявиха, че заразата вече не е..

публикувано на 30.06.20 в 15:00

"Квартали войни" преобразяват Видин

Жители на Видин сами променят местата, където живеят. Те приеха предизвикателство на Общината и неправителствената организация "Активно общество"  да участват в "Квартални войни".   Кампанията е предизвикателство пред гражданите, което да ги насърчи да са инициативни и по-ангажирани, за да изглежда по-добре мястото, където живеят...

публикувано на 29.06.20 в 13:04

Младите хора започнаха да се връщат в село Гюргич (Видео)

Причина за завръщането към корените е красивата природа и спокойствието на селския живот, твърдят местните. Казват още, че селото е едно от съхранените живописни кътчета в Северозападна България, където всеки, може да се наслади на чистия планински въздух и красивата гледка. С една дума - идеални възможности за развитие на туризъм, включително и..

публикувано на 26.06.20 в 18:30