Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

"Резиденция Баба" в Паволче и Челопек

13
Снимка: Радио ВИДИН
Млади хора търсиха иновативни решения на местните проблеми във врачанските села Паволче и Челопек, събираха и описваха местен фолклор и обичаи. За личната им мотивация да прекарат три седмици на село в помощ на възрастните хора и работата, която са свършили говорим в "Посоките на делника".

47 души са кандидатствали тази година за втората "Резиденция Баба"- инициатива на "Фабрика за идеи", която свързва млади хора с възрастни от селата. Домакини от Косталево, Паволче и Челопек във Врачанския Балкан посрещнаха 10 млади хора с различна професионална реализация, интереси и опит. По време на престоя си на село те трябваше да търсят иновативни решения на местни проблеми, да събират и документират местния фолклор, да изучат местните занаяти и обичаи. И освен всичко това, да помагат в ежедневието на хората, при които са настанени.

"Някои са ходили да вадят картофи, да берат лозя. Помагат на хората, изучават културата на местното население. Мотивите им са, че искат да възобновят живота по селата", каза кметът на Паволче Емил Василев.

"Направих го със замисъла, че ще срещна хора с еднакъв мироглед и ако имам някаква идея как да продължа или да запазя това, което се губи, то с тези хора в отбор ще  е по- лесно", каза пред Стефка Павлова Иван Скечелиев от Неделино.
 
"Основен проблем за селото, а и ние самите сме потърпевши, е липсата на вода, режим на водата, също така и липсата на младежи", коментира местните проблеми Милица Джаджева от София

За времето на престоя си в Челопек младежите са опитали от местните деликатеси- лютика, просеник, сладка баница. Научили се да тъкат на стан равеник- вид китеник.

Татяна Василева и съпругът й Васил са отворили къщата си за три момичета. Казва, че изобщо не се колебае, когато й предлагат да стане приемна баба за три седмици.

"Сега съм приемна баба на три прекрасни внучки, за които, като си тръгнат, ще ми бъде много мъчно. Едни прекрасни деца, които подмладяват и нас."

Малина Каменова е домакин на Александър Танев:

"Аз го приех като мой син. Говорихме си за историята на селото, за природните забележителности. Аз му дадох и много материали, книги, понеже съм по професия учител. След това го научих и малко на женска работа- прави кекс."

"За един месец няма да намерим решение на безработицата за младите хора, примерно, но вече сме много по- наясно с проблемите, които има селото"
, каза Александър Танев.

Миглена Младенова е председател на читалище "Огнище" в село Челопек:

"Читалището и кметството са партньори на "Резиденция Баба". Някой в момента обръща внимание на възрастните хора, изслушва ги. Резидентите са събрали 17 песни. Целият архив и това, което са събирали като информация, остава за читалището."

Младежите в Челопек и Паволче закриха в събота и неделя с две различни прояви "Резиденция Баба".

В Челопек резидентите откриха фотоизложба на портрети и гледки от селото; отвориха вратите на работилницата за орехови бонбони "Баба и внуче", направиха изложба на магарета, попяха и се посмяха заедно. В Паволче поканиха всички на "Есенна седянка". Гости и домакини попяха, разказваха си приказки, почерпиха се. И както се прави на седянка, всеки си донесе работа- къделки за напридане и чорапи за оплитане.

Официално "Резиденция Баба" приключва днес, 3 октомври, но ако някой от младежите пожелае да остане още някой и друг ден, може да го направи като се разбере с домакините.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Доц. Надежда Илиева: Ирландия е пример, че демографският колапс може да бъде обратим

Световната история е виждала и по-тежки демографски кризи от настоящата в България, което означава, че колапсът е обратим , каза в "Посоките на делника" доцент Надежда Илиева от БАН. "Ние с доцент Бърдаров даваме пример с Ирландия , която губи над 1/3 от населението си в т.нар Картофена криза, началото на XX век, има масови жертви от глада. Д..

публикувано на 14.10.21 в 10:30
Красен Станчев

Красен Станчев: Доходите растат по-бързо, отколкото икономиката

Нарастващият брой на живеещите под линията на бедност българи, преобладаващата част от които пенсионери , се дължи на постоянното преизчисляване , което всяка година правителството прави, каза в "Посоките на делника" Красен Станчев , основатен на Института за пазарна икономика. "Има и статистическа причина: линията на бедност днес е..

публикувано на 14.10.21 в 10:20

Пациентите с коронавирус във видинската болница- колкото за цяло по-малко лечебно заведение

Видин светна в тъмночервено на картата, която показва разпространение на коронавируса в страната. От понеделник са в сила допълнителни мерки за ограничаване на епидемията. "Тъй като ние сме с над 500 положителни заразени на сто хиляди души население, се наложи събирането на Областния кризисен щаб, на който бяха обсъдени мерките, посочени в..

публикувано на 13.10.21 в 15:50

В какво състояние са опасните свлачища в Северозапада

Превантивен контрол на 26 свлачища, в 20 населени места на територията на близо 7 хиляди дка площ в цялата страна, осъществява Министерство на регионалното развитие и благоустройството /МРРБ/. Тези наблюдения дават възможност да се вземат адекватни и навременни мерки от страна на отговорните институции. Това са свлачища, намиращи се в жилищни..

публикувано на 11.10.21 в 15:31

Лошата ни инфраструктура на Киреево не стимулира завръщането на младите хора

За село Киреево се знае, че е кръстено на името на руски офицер, герой от Сръбско-турската война и край което се намират известни още от римско време варници, превърнали района в един от основните източници на качествена вар. Въпреки че през вековете местните жители били свързани предимно с тази дейност, днес тя е забравена. Хората тук нямат почти..

публикувано на 08.10.21 в 18:16
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Държавата може да успокои скоростта на кризата

Държавата трябва да се намеси и да защити потребителите, въвеждайки временни мерки , с които да успокои скоростта, с която се вдигат цените, а така да намали и темповете на инфлация , каза в "Посоките на делника" Румен Гълъбинов : "Държавата трябва да вземе по-активна роля - и като енергийни компенсации , и в енергийни субсидии за фирмите,..

публикувано на 07.10.21 в 10:25
Стоян Панчев

Стоян Панчев: Брюксел носи вината за задаващата се тежка зима

Брюксел е причината, поради която ни очаква тежка зима , каза в "Посоките на делника" икономистът Стоян Панчев . " Инфлацията в България е вносна, идва от Еврозоната . В самата Еврозона се създава от Европейската централна банка, която агресивно и бързо разшири паричното предлагане, което порасна с 15 % . Когато имаме такова печатане..

публикувано на 07.10.21 в 10:20