Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скандал в НС, депутати развяха черно знаме с надпис „Те поГЕРБ-аха България“

| обновено на 07.10.16 в 12:20
Снимка: БГНЕС

В декларация, в началото на парламентарния контрол, от БСП  поискаха обяснение от премиера Борисов заради изказванията му по адрес на Ирина Бокова. Корнелия Нинова:

Кои чужди държави ви наложиха Кристалина Георгиева? И от кога чужди държави с писма определят решенията на България? Защо други не смениха кандидатите си, въпреки че те нямат шанс, ако основанието за оттеглянето е комунистическо минало, вие господин Борисов, на какво основание управлявате държавата? Не сте ли бил член на БКП? Ако комунистическото минало е важно, на какво основание издигате друг човек с комунистическо минало - Кристалина Георгиева?

Социалистите нарекоха лъжа и твърденията, че в България нямало да се разселват бежанци:

Това ли са ви 160-те милиона, с които се гордеете - европейски фондове, платени на България, за да ни превърне в бежански лагер? Къде в националния бюджет са предвидени да плащате здравни осигуровки на българските лица и безработни хора, за да плащате на чужденците?

Депутатът от ГЕРБ Георг Георгиев се опита да отговори на БСП:

На първо време ще ви поздравя за това, че все пак успяхте да съберете парламентарната си група за поредната доза лъжи. В българския език тези, които лъжат, се наричат лъжци.

Социалистите посрещнаха изказването с викове за оставка. Двама от депутатите издигнаха и черно знаме с надпис „Те поГЕРБ-аха България.“

Заради безредиците заседанието беше прекратено.Временният председател на парламента Димитър Главчев заяви, че го е прекратил, защото правилникът му дава това право, когато в пленарната зала има безредици. Мнението му беше подкрепено от неговите колеги, заместник-председатели на Народното събрание Кирил Цочев и Али Осман Имамов, които за "Хоризонт" заявиха, че биха сторили същото на негово мястото.

Главчев категорично заяви, че не е изпуснал нервите си и се зарече да постъпва така винаги, когато в пленарната зала има подобна ситуация:

Няма да допуснем да се превръща в цирк пленарната зала на НС. На хореографиите не им е мястото в пленарната зала и да се изпълняват от народни представители. Ако те имат такова желание, има други места за изява. Това не е мястото, където трябва да се изявяват по този начин. Именно поради тази причина, да не се превръща в предизборна арена…Даже мога да кажа, защото тук може да се стигне и до други ситуации, няма да допусна да се превърне Народното събрание в място за такива сценки.

От името на ПГ на ГЕРБ Цвета Караянчева прогнозира, че колкото повече навлизаме в предизборната кампания, толкова повече БСП ще използва парламентарната трибуна, за да рекламира своя кандидат:

След провала им снощи в Министерски съвет, където бяха събрани между 100 и 150 човека, те днес решиха, че парламентарната трибуна е мястото, където могат да рекламират своите - тези, които са абсолютни лъжци. Както сме свидетели във времето, откакто госпожа  Нинова е председател на тази партия, всеки ден казва по една лъжа.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!