Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повече от 21 питиета седмично говорят за проблемно пиене

Снимка: Радио ВИДИН



Целият спектър от наркотични вещества, които съществуват в европейски и световен мащаб, се предлага и в България. Ситуацията във Видин не е по-различна от тази в другите големи градове в страната. Това каза в предаването "Направление здраве" на Радио Видин д-р Румен Димитров, психиатър от МБАЛ "Св. Петка" и ръководител на център за терапия на зависимости, чието откриване предстои. Д-р Димитров обясни, че най-разпространени и употребявани са амфетамините и марихуаната, а хероинът е най-честата причина за смърт сред злоупотребяващите:

"Като най-проблемно вещество се очертава хероинът. И според Европейския доклад по зависимости от Лисабон тази година хероинът е и най-честата причина за смърт сред злоупотребяващите. Същевременно на нелегалния пазар съществува и т. нар. "черен метадон". Това е излив на метадон, който се използва за лечение в метадонови програми, но поради различни причини и фактори като недостатъчен контрол, неспазване стандарта за лечение на зависимости има излив от програмите към улицата и по този начин се създават условия за злоупотреба. Метадонът на улицата приемаме, че е наркотик, а в метадоновите програми - лекарство. Този проблем се наблюдава и в нашия регион, тъй като до момента отдалечеността на най-близките програми за лечение на зависими пациенти е на около 130 км. Липсва ежедневен контрол върху приема и състоянието на пациентите... В момента във Видин има недостатъчно капацитет и възможности за повлияване на този тип пациенти. От години здравната система във Видин значително изостава. Наличните медицински центрове, болнично заведение, група лични лекари и други специалисти нямат възможност да поемат ангажимента за лечение на зависими лица. Единствено добре работи Общинският съвет за наркотични вещества, като в лицето на нейния ръководител- Красимира Елисеева, се извършва превантивна работа, за която имаме данни, че има доста добри резултати..." 


Най-честата изява на проблемното пиене е, когато човек реши да спре, но не може, обясни психиатърът д-р Румен Димитров.Зависимостта е заболяване, признато от Световната здравна организация. Хората, развили зависимост, имат нужда от лечение, каза още д-р Димитров. Той се спря и на друг проблем, разпространен в европейски и световен мащаб - злоупотребата с алкохол.

"Искам да изостря вниманието на хората, че когато вече се очертае проблемно пиене, вече е късно. Най-честата изява е, когато човек реши да спре, и не може... Целта на лечението на този тип зависимост е възвръщане към контролирано пиене, което да няма социални последици - разрушаване на семейство, отпадане от работни ангажименти, липса на доходи. Световната здравна организация задава два критерия - количество и честота и обособява т. нар. едно стандартно питие, което се равнява на един шот концентрат, една чаша вино, една средно голяма халба бира. Когато един мъж употребява повече от 21 стандартни питиета на седмица, това означава, че има проблемно пиене. При жените съпоставимо се отнася за 15 питиета седмично. Другият критерий - ако се използва алкохол четири пъти седмично. Алкохолът е онова психоактивно вещество, което присъства широко в нашия бит, толерира се поведението едва ли не като юначество и мъжественост, а това ние го свързваме с повишен толеранс, което вече е начало на оформяне на една зависимост. Трябва да се знае, че в усложненията на алкохолната болест присъстват състояния, които са много тежки и трудно овладими, говорим за напредналите стадии и това води до инвалидизация на пациентите."

Когато говорим за лечение на зависимости, своето важно място има и психотерапията. Това обясни психологът Силвия Славчева:

Психотерапията е изключително важна при лечението на зависимости, посочи психологът Силвия Славчева."Психотерапията, съчетана с медицинската помощ, която е един комплексен подход към пациентите, е изключително важна и основна в лечението на зависимостта, тъй като психотерапията дава една високоструктурирана и комплексна подкрепа. Психотерапията дава широкоспектърен, индивидуален подход към всеки един пациент. Психотерапията е водещият подход, който показва изключително добри резултати и ефективност при подкрепата и оздравяването на пациенти със зависимости."

Повече по тази и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Близо 7000 души искат помощ за отопление през зимата в област Враца

Почти 7000 жители на област Враца са енергийно бедни и са подали документи с молба към държавата да им плати част от сметките за електричество през зимата. От началото на месеца до 15 юли в дирекциите по социално подпомагане са постъпили 6 801 декларации. Най-голям е напливът за „енергийни“ помощи в Бяла Слатина, където са постъпили над 25..

публикувано на 17.07.24 в 12:00

Високи добиви отчитат в края на жътвата земеделци в Монтанско

Приключва жътвата в област Монтана . Земеделците получиха високи добиви от пшеница и ечемик. В сравнение с миналата година средният добив е с над 120 килограма на декар повече. 653 кг средно от декар е добивът от пшеница при 527 кг миналата година, показват данните от Областна дирекция "Земеделие". Най-добри са показателите на земеделците в..

публикувано на 17.07.24 в 11:16

Областната управа във Враца предупреди за очакваните високи температури

От областната администрация на Враца предупредиха жителите на региона, че за днес се очаква температурите да надхвърлят 40 градуса. Националният институт по метеорология и хидрология издаде предупреждение за  потенциално опасни метеорологични явления, като обяви трета степен за високи температури около и 40°. В цветово изражение това означава..

публикувано на 17.07.24 в 09:42

Подготвят 107-то издание на панаира в Кула

107-ят традиционен кулски панаир ще посреща гостите си с нова визия, съобщават от Община Кула. Откриването на панаира е в четвъртък, 15 август, с концерт на група "Хоризонт" и ще продължи до 20 август. Панаирният комплекс в град Кула, където се провежда традиционно панаира, се почиства и подготвя за организираните събития и за търговците...

публикувано на 17.07.24 в 08:45

Режим на водата във Врачанско

Високите температури и ниският дебит на местни водоизточници доведоха до въвеждането на режим на водата в няколко села от област Враца. Новината съобщиха от местното дружество "Водоснабдяване и канализация" ООД, откъдето призоваха хората да не ползват питейната течност за поливане, миене на автомобили и пълнене на басейни. Към този момент водните..

публикувано на 17.07.24 в 08:13

Мъж е с опасност за живота след падане от рампа на връх Околчица

Мъж на 34 години от София е настанен с опасност за живота в болница "Пирогов", съобщават от полицията във Враца. Пострадалият е видян от служители на реда да пада с лек автомобил от рампа за скокове с делтапланер на връх Околчица . Негов роднина съобщил вчера вечерта в полицията, че братовчед му е оставил послание към близките си, в което се сбогува с..

публикувано на 17.07.24 в 07:50

Фотоизложба "Свалбард – леденото кралство" ще бъде открита в Берковица

На 19 юли в Берковица ще бъде открита екзотична фотоизложба "Свалбард – леденото кралство".   Тя е дело на англичанина Ник Фостър и е запечатала преживяванията му до най-северната точка, до която може да достигне турист – архипелагът Свалбард в Северния ледовит океан, между Норвегия и Северния полюс, познат още и като Шпицберген.  Изложбата има своята..

публикувано на 17.07.24 в 07:30