Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За бедността и богатството в Деня за борба с нищетата

Снимка: Радио ВИДИН

17 октомври е обявен от ООН през 1993 година за Международен ден за изкореняване на бедността. Основната му цел е да напомня и да насърчава хората да предприемат различни действия, с които да бъде изкоренявана бедността.

"Бедни са видинчани. Не стигат парите за нищо... Ами бедни. И работни места няма, изобщо в Северозападна България трудно се живее... Много бедни. Няма работа, народът гладува, мизерува, залага по заложните къщи и му дерат кожата... Средно положение... Видинчани са много бедни духовно. Когато човек е беден духовно, той не знае какво иска, само се оплаква. Не са бедни видинчани... Щом сме най- бедният край как да сме богати... Бедни са, защото няма къде да работят... Във всяко едно общество има и бедни, и богати... ", коментираха темата за бедността видинчани.

Линията на бедност за страната за 2015 година е 325,83 лева средно на месец на лице от домакинството. При този размер на линията под прага на бедност са били 22% от населението на страната. Това показва изследване, проведено през 2016 година, съобщи пред Жоро Александров Ралица Спасова, главен експерт към Териториално статистическо бюро "Северозапад" във Враца, отдел "Статистически изследвания":

"В област Враца размерът на линията на бедността е 277,58 лева средно месечно на лице от домакинството. Под прага на тази линия е живяло 21,1% от населението на областта."

СнимкаСтатистиката отчита, че дялът на бедното население намалява с 0,7 процентни пункта. По показател "Относителен дял на бедните по типове домакинства", статистиката отчита, че най- бедно е лице, което живее само, на възраст над 65 години, а най- ниска е бедността в домакинство с трима или повече възрастни- 12,7 на сто.

31% от домакинствата са с доход на едно лице под издръжката на бедните домакинства- до 295 лева, смятат от  КНСБ. 59% от домакинствата са с общ доход на едно лице от 420 лева. Това са 4 милиона 270 хиляди лица, които са по- близо до издръжката на бедните домакинства и рискът да попаднат отново в групата на бедните е твърде голям. От синдиката обобщават, че поради ниските трудови възнаграждения започналите работа много трудно или почти не успяват да се измъкнат от "капана на бедността".

"Тъй като издръжката на живот на едно лице от 4-членно домакинство /двама възрастни и две деца/ достигна 557,55 лева, за да покрива разходите за храна, образование, здравеопазване, поддържане на жилище, следва общите месечни доходи на този тип домакинство да бъдат около 2 230 лева", представи изследването на Института за социални и синдикални изследвания към синдиката Любен Любенов, председател на Регионалния съвет на КНСБ- Видин.

СнимкаДържавната политика, в лицето на Агенция "Социално подпомагане", е да подпомага социално слабите граждани. Само за област Монтана, например около 22 000 лица се подпомагат под различни форми, свързани със Закона за социалното подпомагане, Закона за интеграция на хората с увреждания, Закона за закрила на детето. Сътрудникът ни Любо Андреев разговаря с Георги Цеков, директор Регионална дирекция "Социално подпомагане"- Монтана:

"Общо за периода 1 януари - 31 август 2016 година са отпуснати помощи на стойност 11 милиона и 500 хиляди лева. На този етап имаме намаляване с 1,3% спрямо съответния период на предходната година."

В своята грижа да отговори на нуждите на по- бедните хора ръководството на катедралния храм на Видин "Свети Димитър" и Видинската Света митрополия се стремят с различни инициативи да окажат подкрепа на хората в лишение. Една от инициативите е организирането на социална кухня към катедралния храм, която съществува вече от 8 години. Със скромни средства и възможности кухнята подпомага около 60 до 90 души.

"Имахме в началото и в събота, и в неделя социална кухня, но сега сме се ограничили само в съботните дни, поради ясни причини- финансови. Идват хора, както в момента, да се нахранят, както и вкъщи си взимат", каза Белоградчишки епископ Поликарп.

СнимкаХората, които се възползват от социалната кухня са бедни, немощни, бездомни, които нямат възможност да си приготвят сами храната. Сред тях има лекари, учители, адвокати. По- малко са онези, които нямат пари.

"Аз се казвам Гили Димитров. Тука съм роден, тука живеем. Се няма работа... При мене са 6 деца, сега се чудим къде да намирам работа, ама няма. Радват ме децата, как? Аз съм бил още като млад и не съм имал деца. Сега се ожених за тази, тя ми създаде много деца и просто си я обичам и си уважавам децата... Видинчани не оценяват изкуството. Има хора изобщо не ме поглеждат... Животът е такъв", разсъждава философски 45-годишен мъж от Видин, който припечелва по нещичко като свири на китара.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45