Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Родителите трябва да контролират не само времето, което децата им прекарват в интернет, но и сайтовете


Родителите трябва да контролират не само времето, което децата им прекарват в интернет, но и сайтовете, които посещават. 
Това са част от изводите от кампанията за сигурност на децата в интернет "Кой стои срещу мен в мрежата", подкрепена от Столичната община. 
За „Хоризонт“ Яна Пеловска от Фондацията „Интелдей“, която работи в областта на медиите и закрилата на правата на човека, заяви:
Децата много често знаят повече за технологиите от своите родители и родителите не са в позиция да ги учат на нещо. Всъщност те имат нужда от училищните родители.
В инициативата за сигурността на децата в интернет 330 ученици от две столични училища в район "Слатина" са преминали обучение за безопасен интернет. Пред "Хоризонт" шестокласничката Яна от 31-во средно училище „Иван Вазов" в София разказа:
Влязох в един сайт и там имаше много хора, които всъщност си писаха помежду си, но те не се познаваха и повечето бяха мъже. Казаха, че са на 16-17 години. Те писаха: "Искаш ли по скайп да се видим, да се чуем", събираха информация.
Шестокласничката Яна заедно със съучениците си от 31-во училище "Иван Вазов" в София посетиха и разгледаха техниката, с която работи Специализираният отряд за борба с тероризма. Отрядът е един от партньорите по проекта "Кой стои срещу мен в мрежата".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!