Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Квадратчето "Не подкрепям никого"- може ли да промени вота за президент?!


Гледната точка в "Посоките на делника" е на социолози и народни представители от Северозапада.


Проблем има, той е очевиден, от една страна гласът е легитимен, като избирателят зачеркне "Не подкрепям никого", след това е нелегитимен, когато се броят бюлетините. Това заяви президентът Росен Плевнелиев преди дни и се надява този въпрос да се реши в Народното събрание. Ако народните представители не вземат решение, държавният глава е готов да сезира Конституционния съд. Според него, депутатите трябва да променят методиката за отчитане на опцията "Не подкрепям никого".

Днес е извънредното парламентарно заседание, на което се обсъждат предложения за изменение на Изборния кодекс, с който съмненията за нарушение на Конституцията да бъдат изчистени. Промените в движение са и по спорния казус "Не подкрепям никого".  

"Ако квадратчето "Не подкрепям никого" се запази в сегашния му вид така, както е записано в Изборния кодекс, то реално може да повиши избирателната активност. Моето виждане обаче е, че хората все още не са запознати с тази опция. И всъщност хората, които не искат да подкрепят никого, няма да отидат да гласуват", каза Евелина Славкова от Изследователски център "Тренд".

"Когато се правят по принцип промени в изборното законодателство, винаги се поставя въпросът "защо". И винаги отговорът би трябвало да бъде по посока на това, как подобряваме избирателната система и в каква посока променяме политическата система. Никой не постави този въпрос! А така, буквално на юруш, хайде сега да подкараме всички към урните, ще видите, че ще има един друг ефект. Когато накараме и тези, които изобщо не желаят да гласуват, как предполагате, че те ще отидат и ще гласуват, когато стигнат до урните. Те в никакъв случай няма да направят рационалния избор, те ще гласуват напук. И още нещо, когато има задължително гласуване, рязко ще падне цената на купения вот. Вносителите на тези предложения за промени в изборното законодателство в посока задължително гласуване, в това число и квадратчето "Не подкрепям никого", направиха лоша услуга на българското общество, което струва много скъпо. Проблемът обаче, който възникна в последните дни в Народното събрание, не произтече основно от това квадратче. Той беше много умело подменен от премиера. Проблемът възникна оттам, че неговите депутати, заедно с тези на Патриотичния фронт и на Атака, отказаха да работят един месец. Защо? Така и никой не отговори", заяви народният представител от Реформаторския блок Вили Лилков. 


По думите на народния представител от БСП Филип Попов и член на правната комисия "се цели да се събере този т. нар. протестен вот в това квадратче "Не подкрепям никого", след това тази бюлетина да бъде изхвърлена в кошчето. Сега управляващите искат спешни промени в Изборния кодекс, за да може да изместят фокуса от други техни грешки. Защото кой пое отговорност за ситуацията с Бокова, за ситуацията с бежанците... Ние също сме направили своето предложение и то е това квадратче да отпадне от Изборния кодекс."

От ГЕРБ поискаха спешни промени в Изборния кодекс. Мотивът - да се спрат спекулациите от страна на опоненти и нагнетяването на изборната обстановка. По отношение на квадратчето, от ГЕРБ искат при отчитането на отрицателния вот "Не подкрепям никого" да се потвърдят досегашните правила вотът да се отчита като действителен.

Още по темата чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03