Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС даде ултиматум на Белгия да осигури подкрепа за търговското споразумение с Канада

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз даде на Белгия ултиматум до края на деня в понеделник да осигури подкрепата на страната си за търговското споразумение с Канада (СЕТА), съобщи Ройтерс. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще разговаря с премиера на Белгия Шарл Мишел в края на утрешния ден. Ако Мишел не може да даде уверение, че Белгия ще подпише пакта, срещата ще бъде отложена. 
Страните членки на Евросъюза подкрепиха споразумението СЕТА, но Белгия не може да гласува "за" заради ветото, наложено от провинция Валония.  Управляваният от социалисти регион твърди, че споразумението е пагубно за европейските фермери, тъй като ще даде твърде много власт на световните корпорации. 
Същевременно беше съобщено, че Европейската комисия (ЕК) е изпратила на ръководителя на правителството на Валония Пол Маниет проектодекларация за защита на инвестициите - една от ябълките на раздора, попречили на подписването на СЕТА, предаде Франс прес.

Документът дава отговор на всички резерви, изразени от Маниет, посочи европейски дипломат. Въпросът за защитата на инвестициите е един от най-чувствителните, тъй като се отнася до възможността, давана на многонационалните компании да съдят (чрез международен арбитраж) държави за дискриминационни според тях политики.

 Маниет беше обвинен от председателя на групата на Европейската народна партия (ЕНП) в Европейския парламент Манфред Вебер, че държи за заложници всичките 28 страни членки на Европейския съюз. Според Вебер за в бъдеще по търговските споразумения на съюза трябва да се произнася само Европарламентът. Националните парламенти трябвало да контролират само собствените си правителства.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!