Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин преди нас

5
Снимка: Полина Тодорова

В навечерието на празника на Видин- Димитровден в "Посоките на делника" говорим за архитектурните паметници и облика на Видин в годините преди Освобождението. Някои от архитектурните паметници, строени през вековете, с местно и национално значение, са запазени.

"През българското Средновековие- 6 век, българите назовават Бонония Бъдин. От 11 век Бъдин е наречен Бдин. Бдин става център на обширна област. Местните управители издигат укрепление, наречено по-късно от населението "Баба Вида" върху 8-стенната ъглова североизточна кула на римската крепост Бонония. В замъка се различават два строителни периода- в края на 10 век и през 14 век"
, каза Лиляна Петрова, инженер. До пенсионирането си тя работи като експерт в Държавен архив- Видин.

Бдин е управляват от силни князе, а от втората половина на 14 век става столица на царство. Бдин се състои от две части- външен и вътрешен град. Замъкът "Баба Вида" е предназначен за управителите, князете и членовете на царското семейство. В докуменните от онзи период се споменава за великолепието на катедралната църква "Света Богородица". В жилищните квартали на външния град живеят земеделците, занаятчиите, търговците и чужденците.

СнимкаЗамъкът "Баба Вида" е обявен за архитектурен паметник с национално значение. От този период- 13-14 век е и Венецианският склад, също обявен за паметник на културата с национално значение.

Църквата "Свети Панталеймон" е изградена през 1142 година. Тя е паметник на архитектурата и изобразителното изкуство с национално значение. Църквата "Света Петка", изградена през 1633 година е обявена само за паметник на културата. По-късно османските завоеватели разрушават изцяло Бдин. 17- 18 век се изгражда кеменната крепост "Калето". През османското владичество от 1396 до 1878 година Видин е център на област, наречена санджак.

"След 1690 година турците изграждат каменната крепост "Калето", под ръководството на архитект Мустафа Ага. Обявена е за архитектурен паметник с национално значение и е включена в регистъра на Националния институт за паметници на културата"
, каза Лиляна Петрова.

Видин до Освобождението е изглеждал като мюсюлмански град. Причината за това са многото джамии, които са съществували в града. Феликс Каниц- най-добрият познавач на града от третата четвърт на 19 век говори за 32 джамии.

"Една особеност- джамиите, стълбищата, стъпалата към минарето, както и самото минаре, са от камък. Но иначе стените са били тип "плетарки"- измазани с глина и по средата- летвички. Единственото изключение прави джамията на Осман Пазвантоглу, която е изцяло каменна. Къщите, българските и турските са горе- долу еднотипни. Турските са малко по- големи с отделно отделение- харем за жените. Но по принцип къщите са от дърво, каменни къщи почти липсват. Средата на 19 век населението на Видин е между 25 хиляди и 30 хиляди души", разказва за облика на Видин Невен Илиев, специалист за периода 15-19 век, уредник в Регионален исторически музей- Видин.

СнимкаСлед 1718 година Видин става част от граничната зона на Османската империя. За него важи Граничния закон, съгласно който в укрепената част на града нямат право да живеят християни, а само мюсюлмани и евреи. Българите са били принудени да си продадат жилищата и да си строят нови къщи извън града. Било им е забранено да правят постройки от камък.

"Първото официално преброяване в България, 1880 година, дава бройка 13 714 души. Това са турците, които са се изселили в по- голямата си част, въпреки, че около 5 000 остават във Видин. Изселили са се и голяма част от евреите, естествено и гарнизона", каза Невен Илиев.

Градът е важен търговски център до края на 17 век. Той е най-голямото търговско пристанище на Османската империя по долен Дунав. От края на 17 век започват да преобладават военните му функции и по-предприемчивите търговци се насочват към Свищов и Русе, които не са били военни центрове.

"Масовото унищожаване на "Калето" започва след Междусъюзническата война от 1913 година. Ломчаните са започнали да вадят от Баба Вида готов камък за своята гимназия. Тогава се намерил военен, който сложил 10-12 пушки, малко муниции и обявил "Баба Вида" за военен обект. Иначе сега щяхме да разправяме- тук някога е имало замък"- коментира Невен Илиев.

Още по темата може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03