Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Инспекцията по труда в Плевен открива по четири нарушения при една проверка

Снимка: БГНЕС

Работодатели, които не спазват работното време и наемане на хора без трудови договори в сферата на услугите са сред най-често срещаните нарушения, констатирани от инспекторите в Плевен и областта. Средно по четири нарушения откриват инспекторите при една проверка, каза Борис Петков, директор на "Инспекцията по охрана на труда".

Най-често нарушенията и неспазването на работното време е в малки магазинчета, в които се работи по 10 часа, но не се заплаща извънреден труд. Още от Борис Петков:

Без трудови договори. Все още някои работодатели си позволяват да наемат хора: "Ама аз го наех за малко. Той дойде да види, как ще бъде работата и да се запознае, пък после ще му пуснем договор...“ Така не става. Най-честото нарушение напоследък започна да става работното време, особено в сферата на услугите, търговията - работа по 10 часа. Това много лесно може да се види. Има магазинчета, където има само две продавачки, които работят от сутрин до вечер и в събота. Това е извънреден труд. Стремим се да се борим с тези нарушения. Санкиците започва от 1 500 лева при констатирано нарушение, до 15 000.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!