Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ново развитие на разследването срещу Клинтън може да повлияе на изхода от изборите

Хилари Клинтън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американските федрални власти са се сдобили със заповед за достъп до новооткритите имейли, които биха могли да се окажат от практическо значение за разследването, свързано с частния сървър на Хилъри Клинтън от времето ѝ на Държавен секретар. Информацията за новите кореспонденции се появи в петък и се приема, че може да повлияе на изхода предстоящите президентски избори.

Основна задача на разследващите е да установят дали в тези мейли има класифицирана информация. Американски медии съобщават, че ФБР и Министерството на правосъдието са наредили на разследващите да действат по възможност най-бързо при разглеждането на хилядите нови мейли. Целта е да се разбере дали кореспонденциите са копия на вече намерени мейли, или са нови, които изискват детайлна проверка.

Властите са намерили материала на лаптоп, принадлежащ на Антъни Уийнър – съпруг на топ съветника на Хилъри Клинтън Хума Абъдийн.

Ако съобщенията са дубликати, органите на реда ще обявят това тази седмица, няколко дни преди изборите. Ако обаче са нови, на агентите ще отнеме повече време, за да установят дали съдържат държавни тайни. Неясната ситуация би могла да разколебае някои избиратели в момент, в който в ключови щати протича предварително гласуване.

И докато Клинтън в неделя на митинг във Флорида избра да не говори за случая и да насочи вниманието върху победата си, по време на спирка от кампанията си в Лас Вегас Доналд Тръмп за пореден път похвали ФБР за действията им и коментира, че новото развитие е допълнително доказателство за корумпираността на Клинтън.

От своя страна лидерът на демократите в Сената Хари Рийд разкритикува остро шефа на ФБР за времето на оповестяването на новите следи и уклончивата информация като обвини Джеймс Коми в намерение да помогне на една политическа партия. Според Рийд Коми е нарушил закон, забранвящ на правителствени служители да влияят на изборите. В писмо Хари Рийд допълва, че Джеймс Коми прикрива информация за връзки между Доналд Тръмп и руското правителство – обвинение, което както Русия, така и Тръмп отхвърлят.

До изборите за президент в САЩ остава малко повече от седмица. Според проучване на Ей Би Си Нюз и "Вашингтон поуст" Клинтън има 46 процента подкрепа, докато Тръмп получава 45. Разликата между тях е по-малко в сравнение със събота, когато Клинтън водеше с 2 пункта.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!