Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Случващото се на турско-иракската граница пряко заплашва България

Снимка: Кети Тренчева

Случващото се на турско-иракската граница  пряко заплашва България като най-близка до конфликта  страна. Това каза за "Хоризонт" премиерът Бойко Борисов, който беше на посещение в  Благоевград и региона.

Ситуацията е изключително сложна, тъй като  не става дума само за проблем между Турция и Ирак, но и за световни проблеми и интереси, каза министър-председателят:

Много ме притеснява турско-иракската, кюрдско-турската, турско-сирийската, руско-американската в Сирия. Всяка една война там пряко ни удря нас. Ние сме пътя, ние сме границата за хубава Европа. Максимум правим.


Премиерът заяви, че  бъдещият български еврокомисар е ясен, но ще го обяви след президентските избори, защото:

Дадохме си с колегата Юнкер време, за да могат и те да си приключат СЕТА. Там са маса договори, имаха много напрежение, а и до декември има много време. Не виждам смисъл сега, в навечерието на избори, да се коментира дори. Затова реших след изборите.

Борисов  коментира и днешното изявление на адвокат Момчил Мондешки по скандала, придобил известност  като „Яневагейт“, но не и съдържанието на записите, тъй като те били съшити с бели конци:

Омерзен съм и от едното, и от другото. Първо, че адвокатът досега си е траел близо година, да ни създава такива проблеми и сега, когато е видял нанагорно по някаква тема, че искат да му взимат правата, излиза и почва сега да го говори. Знае го отдавна, много отдавна. Сега няма да влизам в подробности кой ми го е казал. Бивш министър ми го е казал.


Премиерът откри новата спортна зала в Гоце Делчев и регионалното депо за отпадъци в Разлог, след което инспектира  програмата  за саниране на многофамилните жилищни сгради в Благоевград




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!