Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стипендиите от 30 евро- от одобрение до недоволство

Снимка: Радио ВИДИН

Стипендията от 30 евро за деца от ромски семейства в гимназиален етап от образованието, която отпуска Ромският образователен фонд, предизвика разнопосочни реакции в обществото.

Средствата от държавния бюджет, предвидени като съфинансиране по проекта "Подкрепа на ромски ученици за успешно завършване на средно образование", ще бъдат предназначени за 150-те учители, които ще работят с децата и с уязвими групи, съобщават от пресцентъра на Министерството на образованието и науката /МОН/. Така стипендиите на учениците няма да се плащат от бюджета, а ще се осигуряват изцяло от международния донор- Ромския образователен фонд.

Според образователното министерство, най- уязвимата група от деца, които рано напуснат училище, е ромската група. Едва 1% от ромските деца завършват XII клас, въпреки че делът им в първи клас е една пета от всички деца.

От обявата на сайта на Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства, става ясно, че стипендиите се отпускат за постигнати образователни резултати на ромски ученици, записани в гимназиалната степен на образование от 9 до 12 клас за учебната 2016/2017 година. За настоящата учебна година ще бъдат отпуснати 600 стипендии на ромски ученици от цялата страна. Срокът за кандидатстване е от 10 октомври до 16 ноември 2016 година.

Потърсихме представителя за България на Ромския образователен фонд- Огнян Исаев. В телефонен разговор, той отказа интервю. И ни посъветва да се обърнем към Центъра за образователна интеграция- към ръководителя на проекта, заместника или двамата координатори. Защото Фондът дава средствата, но с тях ще оперира Министерството на образованието през Центъра за образователна интеграция.

СнимкаВъв видинския квартал "Нов път", където живеят предимно роми някои са чули за стипендиите, други- не.

"Малко са тия пари, но пак е доволно. Все пак ще има малко насърчение да отиват на училище и ще се учат децата по- добре. Ние сме всички българи, ние сме един народ. Не може така. Всички трябва да взимат еднакво... Тия пари са европейски, те са пуснати за ромите, ромски деца. Претендират, митинг може да направиха в София, не справили. Тя взима 700-800 лева заплата и се лакомила за тия 30 евро. Те са пуснати за ромските деца... Важно е да се ходи на училище, да са грамотни, а не да скитат цял ден по улиците... Всеки месец, ако ги дават да, ще ходят децата на училище... Нямат закуски, няма удобства, нали знаеш- мизерия голяма. Ама в тази мизерия пак добре са. 20 лева обувка, откъде?! Ходят голи и боси сиромашките... Би трябвало да ги отпуснат на бедните семейства. Има деца и бедни, има деца и богати, нали..."

Има ли отпаднали от училище ученици от ромски семейства и как се мотивират децата да посещават редовно часовете? По темата разговаряме с директора на Основно училище "Епископ Софроний Врачански" Нина Иванова.

Снимка"Тази година е успешна за училището, на фона на всичко, което се случва като демографски срив в град Видин и община Видин. Казвам срив, защото продължават да се виждат много родители, които напускат, да взимат децата си и да заминават извън страната или извън общината и да се връщат след време може би една трета от тях. Това е проблем, по който трябва да се работи и да се говори много. Училището тази година прие три пълни паралелки първи клас, което на фона на голяма част от други училища във Видин е много добър прием", каза директорът Нина Иванова.

85% от децата са посещавали и подготвителни групи или детска градина. Спрямо миналата година те са около 15 по- малко. Една част от децата ще заминат със семействата си извън страната, а други ще останат в училището.

Венци Станев е директор на Средно училище "Цар Симеон Велики", най- голямото и най- старото във Видин, в което учат ученици от 1-ви до 12-и клас. Казва, че в училището идват да учат деца, които са мотивирани. Ако има отпаднали, то те се броят на пръсти:

"Мотивацията е движещ фактор, колегите работят добре. Децата, според мен се интегрират добре с всичките условности и забележки, но като цяло те успяват. На едно дете да помогнат стипендиите пак е успех. Защото ние всичките се вторачваме да гледаме кой ни разделя на етнос, на какво ли не. Няма значение, важното е децата да успяват."

В училището, към момента на интервюто, нямаше подадени молби от ученици, които кандидатстват за стипендията.

Донка Панайотова, която ръководи сдружение "Организация Дром", коментира, че е важно да се спомене, че проектът е на Центъра за образователна интеграция към МОН, то е кандидатствало с този проект към Ромския образователен фонд. Той е създаден да финансира интеграционни проекти.

"Това, което е направил Центърът за образователна интеграция да дава 30 евро на дете ние- неправителствените организации /НПО/ в България не одобряваме, защото ние не сме раздавали по такъв начин стипендии. Това че Центърът за образователна интеграция е създал такъв критерий за успех 3.50 не е правилно, защото както всички деца, така и сред ромските има отличници, има и деца със среден успех. Във всички средни училища има два вида стипендии- социални и за отличен успех. Те продължават да ги имат, но критерият е успех над 4.50 за социалните и отличен успех съответно за успех. По този начин сме раздавали и ние като НПО стипендии. Всички деца ромски, които имат над 4.50 са получавали учебници, учебни помагала и т.н.", коментира темата Донка Панайотова.

СнимкаПотърсихме друг директор на училище, в което учат и ромски деца- на Професионална техническа гимназия "Васил Левски" във Видин- Маруся Петрова. На уговорения ден за интервюто директорът отказа да коментира темата и обясни, че позицията на училището е такава, каквато е на Министерството на образованието.

Разговаряме с ученици, които са в гимназиален етап от видинската гимназия "Васил Левски" за стипендиите и образованието:

"Нищо да не се дава... Ако стане този закон за тях, трябва да стане и за нас... Мисля, че да- ще се стараят да учат. В днешно време е важно да завършиш средно... Ние и така си учим, и без пари си учим... Според мене, ромските деца трябва да са еднакви, да не са разделени от българите. Няма разлика между ром и българин, независимо дали отива на училище или не..."

Във Враца ученици организираха протест срещу стипендиите давани само на техни връстници от ромския етнос:

"Мисля че расизмът в българския ученик спрямо децата от ромски произход се засили и то много. Хората, които насаждат разисъм в България, са всъщност управляващите. Защото те дават едни права и свободи на хората от малцинството за сметка на българския народ... Не сме доволни от това, че ние сме дискриминирани в момента. Става дума за ромските стипендии. Не сме доволни от това, че ние се трудим толкова много, а получаваме толкова малко. А те не се трудят по никакъв начин и ще получат много повече от нас."

Младежите смятат, че в случая са дискриминирани.

Ана ИвановаПротестът във Враца беше подкрепен и от родители. Един от тях е Теодора Янкова от Враца.

"Според мен действително има такава дискриминация. Един частен фонд, който е основан изцяло на етническа основа, той е Ромски образователен фонд, работи съвместно с МОН и подкрепя само деца от ромски произход. Тук е много тънка границата и трябва да разграничим нещата. Един частен фонд действително може да подкрепя и да финансира който пожелае, но това да става извън българските училища."

Теодора Янкова смята, че министър Меглена Кунева трябва да се извини, да спре тази програма и да позволи на Ромския образователен фонд да работи извън границите на българското училище. Жената предвижда среща с Регионалното управление на образованието във Враца.

Потърсихме за коментар МОН още миналата седмица. От пресцентъра обясниха, че е прецизирано да коментира темата директорът на Центъра за образователна интеграция- Мануела Радева, което обаче миналата седмица е била в чужбина. Тази сутрин обясниха, че все още не могат да се свържат с Мануела Радева и може би все още е извън страната.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45