Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Н. Ненчев: Българските въоръжени сили се подготвят за дългосрочна мисия по границите

Снимка: БГНЕС

Българските въоръжени сили се подготвят за дългосрочна мисия по границите. Към момента няма  данни за увеличен миграционен натиск, но ситуацията се усложнява с всеки изминал ден. Това каза на брифинг  в Благоевград министърът на отбраната Николай Ненчев. Той инспектира военните части, разположени в граничния район.


Министър Ненчев отказа конкретна информация за това колко военнослужещи и с каква техника се защитава националната граница от миграционния натиск и нелегалния трафик, но потвърди, че само за няколко часа е готов да изпрати още 2 000 човека, ако това се наложи. Той подчерта, че стабилността в момента се дължи не само на техниката и човешкия ресурс по границите, но и на висшата дипломация, която България води със съседните държави и особено с Турция. 
На въпрос на "Хоризонт" как ще коментира думите на австрийския си колега Ханс-Петер Доскоцил:
Трябва да сме готови за най-лошото, казани на среща на военни министри от Централна и Източна Европа по повод заканите на Турция да анулира споразумението с Европейския съюз за бежанците, Ненчев заяви: 
Също се безпокоя като моя колега, защото всичко онова, което се случва около нас, е достатъчно обезпокоително. Не искам да плаша хората. Армията, въоръжените сили се подготвят за дългосрочна мисия по българските граници.
Военният министър изрази нескрито безпокойство от активизирането на потенциалните мигрантски потоци. 3 милиона афганистанци от Пакистан, още 4 милиона от Ирак и толкова от Сирия. Ненчев се закани, че ако се наложи, че запечата границата, но няма да позволи разрастване на мигрантския трафик, признавайки, че каналджиите разполагат с много и изпреварваща информация: 
Тези хора, трафикантите и хората, които се опитват да преминат границата, са изключително добре осведомени. Разполагат с цялата информация и общо взето всичко, което си говорим за граница, за охрана, за техника налична, то вече се знае. Ще направим всичко възможно. Ако е необходимо, ще запечатаме границата, но няма да позволим този незаконен трафик.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!