Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николина Ангелкова: България е с най-висок ръст в туризма в рамките на ЕС за първите девет месеца на годината

Снимка: БГНЕС

България е с най-висок ръст в туризма в рамките на ЕС за първите девет месеца на годината. Това каза на среща със студенти от Югозападния университет министър Николина Ангелкова

За първи път можем да подкрепим с цифри факта, че туризмът е основен приоритет на държавата, каза Ангелкова, като подчерта важността на приетите няколко наредби, които са внесли яснота в доскорошния нормативен хаос. 4,7 милиарда лева са приходите от туризма, като процентното увеличение при тях изпреварват ръста на броя туристи. Това според министъра е първият знак, че излизаме от сянката на  рекламата ни като нискобюджетна туристическа дестинация.

Заради ограничените средства за реклама бизнесът и министерството са изготвили списък с ключовите за българския туризъм държави, допълни Ангелкова, като открои 40-процентовия ръст на руските туристи:

Проблемът с дефицита на кадри в туризма също има своите първи решения. В краткосрочен план министър Ангелкова посочи споразумението, съгласувано с Брюксел, за наемане на сезонни специалисти и персонал от трети държави, които да получават 90 дневни визи.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!