Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

ЦИК саботира референдума на Слави, е водещото заглавие на "Труд". В открито писмо до медиите, шоуменът нарече Централната избирателна комисия "един от основните слуги на политическата класа". 13 792 гласа не достигат, за да бъдат обявени резултатите от референдума за задължителни, реши ЦИК. "Броили грешно референдума" пише на първата си страница "Стандарт". ЦИК призна за сбъркани протоколи, отварят отново чували с бюлетини от допитването, допълва вестникът. "ЦИК не призна референдума - рои пликове, а не подписи и бюлетини", коментира "24 часа". Изданието цитира Слави Трифонов, който определи случая като "чудовищна манипулация". Вестник "Сега" добавя "Успехът на референдума виси на 13 792 плика", ако ЦИК не оправи грешките, резултатът не е задължителен за депутатите.

"Топлофикация" ще връща пари на сто свои абонати, съобщава "Телеграф". Частен съдебен изпълнител ще влезе в сградата на столичната топлофикация в близките дни заради незаконно иззети от абонати суми. Става дума за сто хиляди лева, взети за неплатени сметки, които обаче са погасени по давност.

Гръцкото сирене фета било с българско мляко, пише вестник "Земя". Гръцки производители алармират за спекулативен внос на мляко от България и Македония, като така се подбиват цените на гръцкия пазар.

Върховния административен съд отмени още един медицински стандарт на Петър Москов, съобщава "Дума". Аргументите на съда са, че Министерството на здравеопазването прави промени в наредбите без финансов анализ и обосновка. В случая става дума за стандарта за акушерство и гинекология.

"Труд" разказва за безработни роми от монтанското село Долни Цибър, които се сдружили в земеделска кооперация и отглеждат картофи. Те са дарили 2 тона от своята продукция на социално слаби жители на съседно село. "Хората искат работа, а не помощи", заявяват безработните роми, които отказват държавните парични помощи и решават сами да си помогнат със земеделски труд.

"Стандарт" съобщава за алтернатива за безработните у нас - в Испания се търсят берачи на ягоди. Необходими са 800 българи, на възраст от 20 до 40 години, на които ще се плащат по 40 евро на ден.

"Все повече младежи напускат училище", информира вестник "Сега". Годишният обзор на Европейската комисия за 2016 г. за образование и обучение показва, че въпреки увеличените пари за образование у нас, процентът на преждевременно напусналите младежи е нараснал. Освен това, групите в неравностойно положение продължават да изостават.

Държавните военни заводи увеличават продажбите си, пише "Капитал дейли". ВМЗ отчита рекорден ръст за деветмесечието, успехи регистрира и "Кинтекс".

"Нахлува студ след почти летните температури", пише "24 часа". "Монитор" информира за поразиите на бурния вятър вчера. "Щорм помете Хасково и Димитровград", сигнали са подадени и в София.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!