Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Димитър Захариев: В бежанския център в Харманли няма опасност от епидемия

41 случая на краста са регистрирани в лагера от началото на годината досега

Снимка: МВР

В бежанския център в Харманли няма опасност от епидемия, съобщи директорът му Димитър Захариев. Имало е случаи на болни от краста, но всички са излекувани. За тропическата болест, която не е известна в България, алармира общинският съветник Светлана Николова и поиска от здравното министерство спешна проверка. Обитателите на центъра са 3100.

41 случая на краста са регистрирани в лагера от началото на годината досега. Всички са излекувани, категоричен е Захариев: 

Аз пожелах да изляза пред медиите, за да успокоя обществото, че няма опасност от заразни заболявания и разпространението им в град Харманли.

За информацията, че в лагера има друга болест - лайшманиоза, която не е позната в България, д-р Снежана Иванова от РЗИ-Хасково обясни:

Да, съмнение за кожна лайшманиоза специалистът поставя. Това е непознато за България заболяване. 

Въпреки гаранцията, която дадоха служебните лица, че в бежанския център няма заразни болести и опасност от епидемия, общинският съветник Светлана Николова, която подаде този сигнал, е категорична: 

Натъкнах се на 16 случая с рани по ръцете и краката, които изпратих на доцент д-р на медицинските науки Димитър Вучев, началник на клиника по паразитология в болница "Свети Георги" в Пловдив. Той каза, че става въпрос точно за това заболяване - кожна лайшманиоза.

Направени са предписания от РЗИ-Хасково за прегледи за повишаване на хигиенната и дезинфекция в лагера.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!