Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 9 ноември 2016 година 

Врачани отбелязаха с тържествена церемония пред паметника на вестителя на свободата 139-а годишнина от освобождението на града от турско робство. Силният дъжд и бурен вятър не уплашиха признателните потомци, които се поклониха пред подвига на руските воини.

Най- много дъжд за последните 24 часа за област Видин са паднали в Долни Лом. Това съобщи тази сутрин дежурният наблюдател в Хидрометеорологичната обсерватория във Видин Пламен Николов.  

Язовир "Огоста" в Монтана има достатъчно свободен обем, за да поеме големия приток, който се очаква от валежите през тази седмица, съобщи областният управител на Монтана Ивайло Петров. Синоптиците предвиждат спиране на дъжда, но през почивните дни отново ще има понижение на температурите и валежи. Свободен обем има и в язовир "Среченска бара". Преди очакваните дъждове водата в него е малко над 11 милиона куб.м. 

Около 30 минути след полунощ, от Централната избирателна комисия обявиха окончателните резултати от първия тур на президентските избори. В него са участвали над половината избиратели, но нито един от кандидатите не е получил повече от половината действителни гласове. Затова няма избрани президент и вицепрезидент. 

Българи в САЩ масово не са гласували за президент и вицепрезидент на Република България на 6 ноември. В "Другата истина" Мариана Петкова, която от 24 години е заменила Видин с Ню Йорк и Виолета Николова от Атланта твърдят, че вече не следят политическата обстановка в България и не гласуват. Въпреки че за Румен Радев са гласували повечето българи в САЩ, Канада и Великобритания, за разлика от националния вот, той изостава на втора позиция с 16,39% от гласовете на имигрантите. Преди балотажа Цецка Цачева води в класацията в чужбина с 24,90% . Почти половината от гласовете за нея идват от Турция. Фаворит там обаче е Пламен Орешарски, макар и само със стотина гласа преднина пред Цачева. Трайчо Трайков е на четвърто място. 

В съобщение до медиите, Централната избирателна комисия категорично заявява, че не е съобщавала официални резултати от проведения в неделя референдум. Уточнението се прави във връзка с появили се информации за манипулация на резултатите от националното допитване. Към настоящия момент обработката на данните продължава, прави се анализ на числовите данни от протоколите и анализ на несъответствията. Официалното решение, с което ще се обяви резултатът, ще е факт в предвидения от закона срок - до петък вечерта. 

Враца е на второ място по брой на регистрирани Сдружения на собственици в страната, съобщават от Общината. Започна работа на строителната площадка на седмия блок, който ще бъде обновен по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради. В момента се санират още 3 жилищни блока, където ремонтът е на 90% завършен.

На днешния ден се навършва една година от встъпването в длъжност на видинския кмет Огнян Ценков. В нарочно обръщение към съгражданите си, той заяви, че се правят реални стъпки към финансово оздравяване на общината,  работи се по европейски проекти, подобрява се жизнената среда, а това са част от приоритетите в работата му. Ценков смята също, че най-важна е оценката на гражданите. 

Община Враца спечели проект за въвеждане на мерки за енергийна ефективност в СУ „Васил Кънчов“ в града. На официална среща в образователната институция, лично кметът Калин Каменов и заместник министърът Николай Николов връчиха ваучер на стойност 309 164 лв., осигуряващ финансиране на проект „Подмяна на отоплителната инсталация обслужваща топлинните нужди на сградата на СУ „Васил Кънчов“. 

84 бивши работници в "Химко" са оспорили средствата, които им е определил синдикът Росица Томова, а това ще забави изплащането на парите. Това обяви говорителят на Окръжния съд във Враца Снежана Наумова. 

Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи тържествена света Литургия в храм "Св. Архангел Михаил" във видинското село Градсковски колиби, с което почете храмовия празник и благослови вярващите християни. След богослужението беше осветен празничен курбан.

Общинските съветници в Кула отпуснаха стипендия от 100 лева на месец на студентка от града. Общината заделя ежегодно специален фонд в бюджета си за студенти, които ще се върнат отново в родния град след дипломирането си. 

Видинската Областна администрация се присъедини към трансгранична туристическа инициатива, която обединява в сътрудничество българските северозападни области и съседните румънски и сръбски региони. 

Увеличават се заболелите от скарлатина деца във Видинско. Притеснени родители ни сигнализираха, че има случаи на болни от скарлатина в детски градини във Видин и се опасяват за здравето на собствените си деца. 

Във видинската Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" вече ще се влиза само с индивидуални магнитни карти, а територията на училището ще бъде под постоянно видеонаблюдение.

Представители на Районно управление "Полиция" в Мездра запознаха децата от 2 "б" клас при ОУ "Св. Св. Кирил и Методий" с работата на полицая. Поводът за срещата беше празникът на МВР, който се отбеляза на 8 ноември, Архангеловден. 

Двудневно обучение на тема "Заедно за жертвите на престъпления" се провежда във Видин. Организатор е Институтът по социални дейности и практики. Основният въпрос, на който се търси отговор е как да се защитят правата на пострадалите от насилие.

Трудов инцидент е възникнал в индустриалната зона в производствено хале в Лом, съобщават от Областната дирекция на МВР в Монтана. Мъж е с телесна повреда, след падане от кран. Той е без опасност за живота, настанен е в хирургичното отделение на болницата в Лом. За случая е уведомена Инспекцията по труда в Монтана. 

Мъж на 39 години от Белоградчик е транспортиран вчера по спешност в Центъра за спешна медицинска помощ във Видин, с тежка контузно-разкъсна рана в областта на главата. Нараняването е вследствие на удар с остър предмет, съобщават от Областната дирекция на МВР.

Регионална библиотека "Гео Милев" Монтана ще бъде домакин на представянето на книгата "Пробуждане" от Асен Асенов. Представянето ще е утре, 10 ноември, от 17:30 ч. 

За поредна година Радио ВИДИН е част от националната инициатива "Мениджър за един ден", която се провежда за 15-ти път.  Целта на събитието е младите хора отрано да получат професионална ориентация и да придобият ценни умения за бъдещия си професионален път. Радио ВИДИН ще предложи възможност на двама младежи да станат част от екипа и на 17 ноември отблизо да се запознаят с работата на журналиста и на музикалния редактор. Така най-слушаната медия в Северозападна България ще покаже на практика своята отговорност към развитието на потенциала на младежите.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване. Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30

Представиха проект за видеонаблюдение в община Видин

На работна среща бе представен идеен проект за изграждане на видеонаблюдение в цялата община , съобщават от местната управа във Видин . Присъстваха кметът д-р Цветан Ценков, представители на фирма „Контракс“ - автор на проекта, на Областна дирекция на МВР-Видин, експерти в общинската администрация.  Намеренията са да бъдат изградени два центъра за..

публикувано на 16.07.24 в 15:19

Музейко ще гостува във Враца

Музейко гостува във Враца с новата изложба „Живей в кръговрата! Разреши проблема“ на 19-и и 20 юли. Срещите ще се проведат в парка зад паметника на Христо Ботев със съдействието на Регионална библиотека „Христо Ботев” - Враца, съобщават от културната институция. Във времето от 12:00 ч. до 15:00 ч. на 19 юли и от 10:00 ч. до 14:00 ч...

публикувано на 16.07.24 в 14:31

Двама души пострадаха при катастрофа в село Доктор Йосифово

Двама пътници са пострадали при катастрофа между два леки автомобила в землището на село Доктор Йосифово , община Монтана, съобщават от полицията. Инцидентът е станал вчера, 15 юли, около 17:40 часа, като челно се блъскат два автомобила. Двама пътници от двете коли са пострадали. Единият е настанен в ортопедично отделение на болницата в Монтана със..

публикувано на 16.07.24 в 11:39