Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Работници на "Химко" с претенции към сумите, определени от синдика

Снимка: Жоро Александров

84 бивши работници в "Химко" са оспорили средствата, които им е определил синдикът Росица Томова, а това ще забави изплащането на средства. Това обяви говорителят на окръжния съд във Враца Снежана Наумова. В случаите при обявена несъстоятелност синдиците изготвят списъци, по които се удовлетворяват основателните претенции на работниците. Съдът е одобрил списък с 693 имена, които са работили в „Химко“ и очакват да си получат недадените заплати.

"В 26 от случаите има определения на съдия-докладчик, че претенциите са неоснователни, тъй като недоволните са пропуснали 14-дневния срок, в който е могло да поискат включване в списъка. 23 жалби са оставени без разглеждане, тъй като претенцията е била подадена след предвидения от Търговския закон срок. Останалите не са уважени частично – претенциите са за неначислени лихви", съобщи съдия Наумова.

Отказът на врачанския окръжен съд да уважи жалбите на 84-имата подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд, но докато той не излезе, не може да започне изплащането на парите.

Снимка"Хората, които имат да вземат пари, няма да си ги получат поради процедурата", допълни говорителят на окръжния съд.

Очаква се становището на софийските магистрати. Ако то е положително, може да се предположи, че в началото на годината може да започне изплащането на забавените с 14 години заплати. Ако бъде отхвърлено решението на врачанските магистрати обаче, процедурата ще бъде отложена напред във времето.

Припомням, че одобрената сума за разплащане е 1 138 000 лева.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На празника на Брегово за първи път ще звучи химнът на града

На Успение Богородично в Брегово отбелязнват празника на града.  За 10 часа е насрочено тържествено заседание на Общинския съвет. Почетни грамоти ще бъдат връчени на 48 местни деятели. Същевременно се отбелязват и 50 години от обявянето на Брегово за град, съобщи председателят на Общинския съвет Дориана Йорданова. "Тържествената сесия по..

публикувано на 15.08.24 в 08:15

Отбелязваме Успение Богородично

С тържествени богослужения православната църква отбелязва Успението на Света Богородица.  Приема се, че то е било блажено заспиване и врата към небесата, откъдето Божията Майка неуморно се застъпва за хората пред Божествения си Син. Празникът е наречен още Голяма Богородица и е сред най-почитаните. Имен ден имат над 180 хиляди българи. Мария остава..

публикувано на 15.08.24 в 07:30

Снимката на 14 август 2024 година

За рекордни приходи от  данъци  през юли съобщават от Община Монтана. Почти 1 милион лева са влезли в хазната. Според кмета Златко Живков, високата събираемост се дължи на непрекъснатия натиск към фирмите и лицата длъжници с годината на данъци към общината.  76 улици в град Монтана са изкърпени, като за целта са платени 360 000 лева от бюджета на..

публикувано на 14.08.24 в 18:05

Огнеборец получи топлинен удар край Брусарци

Огнеборец получи топлинен удар при гасене на пожар край Брусарци , където са спасени къщи край жп линията.  Във Вършец горяха 1000 декара сухи треви и храсти, отново над квартал "Изток". Пожарникарят е пострадал при гасенето на огъня край Брусарци. В следствие високата температура в огнището и 40 градусовата жега, отчетена вчера, е получил..

публикувано на 14.08.24 в 16:37

Авторка гостува на "Забавно лято в библиотеката" в Мездра

Началният учител, художник и автор на две стихосбирки за възрастни и две книги с приказки и стихове за деца Рени Митева   гостува на проявата "Забавно лято в библиотеката" в Мездра . Тя предложи едно предизвикателство на децата - раздаде им маски с изобразени герои от книгата "Две весели приказки", за да драматизират случки от изданието. Рени..

публикувано на 14.08.24 в 16:31

В Кула пръскаха срещу комари, кърлежи и бълхи

Пръскане срещу комари, кърлежи и бълхи бе извършено на тревните площи в панаирен комплекс, парк, игрища и детски площадки на територията на град Кула, информираха от общинската управа. Дезинсекцията е извършена с аерозолен генератор. Използваният препарат е Цитрол 10 ULV и не представлява опасност за живота и здравето на хора и..

публикувано на 14.08.24 в 15:31

Брегово ще отбележи традиционния си празник

Програмата за празника на Брегово започва утре, 15 август. Той е традиционен и тази година съвпада с честването на 50-ата годишнина от обявяването на населеното място за град, информира Жасмина Генчева , председател на Народно читалище "Развитие". "На 15 август, от 10:00 часа ще е тържествената сесия на Общинския съвет, а следобед от 17:00 часа ще..

публикувано на 14.08.24 в 15:08