Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 11 ноември 2016 година 

Снимка: Милица Джанджова

С изложба „Босонога обич“на фотографите Милица Джанждова и Мария Ангелова, разказваща за устойчивата любов на възрастни двойки от селата около Враца, дигитална седянка на тема Моята българска история и в присъствието на Калин Каменов, кмет на Община Враца, пра-пра внучката на баба Илийца, приятели, партньори и представители на медиите стартира Международният форум за социална промяна EMPATHEAST.


Резултатите от националния референдум не са задължителни, защото в допитването са участвали по-малко от 3 500 585 души, съобщиха от Централната избирателна комисия (ЦИК). Малко над 12 000 гласа не достигат на референдума, за да се превърне в закон. Това стана ясно от официалното решение, с което ЦИК обяви резултатите от националното допитване.


Бюлетините за втория тур на изборите за президент и вицепрезидент са получени във Видин. Техният брой за областта е 102 700, както и за първия тур. Това съобщи председателят на Районната избирателна комисия Павел Петков. Броят на избирателите за балотажа ще бъде окончателно ясен в неделя сутринта. Тогава в областната управа ще се нанесат и последните корекции, които ще бъдат подадени от общините.


Комплексът за здравни и социални услуги "Свети Мина" в Монтана е прекрасен модел, който се надявам да репликираме в цялата страна със следващия план за деинституционализация. Това заяви министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова при посещението си в града. Тя направи обиколка на три социални обекта, придружена от кмета на общината Златко Живков, областният управител Ивайло Петров, народния представител Десислава Атанасова и журналисти.

Кметът на Община Враца Калин Каменов направи публичен отчет на първата година от управление на мандат 2015-2019 г. „Безспорно най-сериозното предизвикателство беше фазирането на водния цикъл, с което успяхме да спасим проекта. Втората фаза струва 80 млн. лв., които получаваме от Министерството на околната среда и водите чрез ОП „Околна среда 2014-2020“, заяви Калин Каменов и допълни, че за една година eвъзстановена настилката на повече от 50 улици.

Цветни мраморни декоративни камъчета ще красят кръга на площад "Св. Софроний Врачански“ във Враца. Ансамбълът ще бъде оформен до дни, съобщават от Община Враца.

4 километра е днес опашката от чакащи камиони на Дунав мост 2 при Видин- Калафат. Шофьорите чакат от часове и са недоволни. 

14 са отворените оферти за строителен надзор при изпълнение на възстановителните работи в участъка при 10-ти км на път II-14 Видин - Кула - Връшка чука – Граница на Република България. Индикативната стойност на поръчката е 90 хил. лв.

В Плевен събориха 9 негодни за обитаване къщи, общинска собственост, съобщи общинският пресцентър. Експерти от местната администрация преди това са огледали сградите и са преценили, че е нужно премахването им, заради лошото им санитарно-хигиенно състояние.


Започна изграждането на вътрешна водопроводна мрежа в монтанските села Громшин и Мадан. 640 хиляди лева отпусна Предприятието по управление на дейностите по опазване на околната среда. 

Видинчани сами отстраниха корените на три дървета, съборени при тежка катастрофа през пролетта. Живеещите на улица "Цар Симеон Велики" граждани чакали 7 месеца Общината да вземе мерки, но след като нищо подобно не се случило, решили да си помогнат сами. Това обясни Перка Нинкова, пред чиято къща на № 63 става тежката катастрофа на 18 март. 

Видинският митрополит Дометиан днес навършва 84 години. На днешния ден той отбелязва и 29 години от избора и утвърждаването му на Видинския епархийски престол.

45 деца от Белоградчик ще бъдат включени в програмата "Топъл обяд" на БЧК. Програмата ще стартира от началото на декември, каза директорът на организацията във Видин Цветелина Петрова. 

3 години след наглия обир на врачанския клон на "Асет банк", двама от тримата обвиняеми получиха ефективни присъди. Третият - Христо Георгиев, който доби печална слава като Ицо Полицая, не дочака решението на Темида, тъй като беше убит през лятото в престрелка с полицията след участие в поредния грабеж в София.

Днес православната църква почита свети великомъченик Мина. Храмов празник има църквата в най-големия жилищен комплекс във Враца - "Дъбника". В народните вярвания се приема, че Свети Мина покровителства семейството и пътуващите и помага за намирането на изгубени вещи. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Клошари запалиха постройка във Видин, пожарът е овладян

Пожар е горял този следобед в ж.к "Бонония", в района на болницата във Видин. За съседните сгради няма опасност, няма и пострадали хора, каза за Радио Видин гл. инсп. Димчо Горанов , началник Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението"- Видин:  "В изоставена клошарска къща са запалени боклуци и се е запалила цялата постройка. Има..

публикувано на 30.07.24 в 16:10

Дърводелската работилница за деца се проведе в Ослен Криводол

Със занимания по дърводелство продължава Лятната школа за деца в читалището на мездренското село Ослен Криводол. Новата седмица  започна в дърводелската работилница на Сергей Цеков.   За заниманието той  беше приготвил дървен материал, който децата оформиха и украсиха с пирограф, превръщайки парчето дърво в красиви дъски за хляб. Освен..

публикувано на 30.07.24 в 15:53

Община Монтана с нови автомобили за социални услуги

Отделят над 100 000 лева за два нови автомобила за социални услуги в община Монтана. Средствата се осигуряват от актуализацията на капиталовите разходи от държавата 117 000 лева е актуализацията на капиталовите разходи на община Монтана, финансирани от държавата, за първите шест месеца на годината. По-голямата част от тях ще бъдат разпределени за..

публикувано на 30.07.24 в 15:35

Облагородяват градинката пред търговския център във Видин

Градинката пред търговския център във Видин ще бъде облагородена. В пространството ще бъдат оформени фигури с вечнозелени растения и сезонни цветя, като се запази сегашната форма на композицията, каза Владимир Петков - мл. експерт "Техническа инфраструктура и благоустройство" в Община Видин: "Идейният проект предвижда да се засадят вечно зелени..

публикувано на 30.07.24 в 15:23

Над 2 милиона заготовки на кутии за цигари задържаха на Дунав мост 2

Г олямо количество заготовки на кутии за цигари и филтърна хартия за производство на цигари е открито  в тежкотоварен автомобил.   при проверка на Дунав мост 2, съобщават от Агенция  "Митници".  Снощи о коло 02:00 часа в района на ГКПП Дунав мост II – Видин митническите служители са спрели за проверка товарен автомобил, управляван от..

публикувано на 30.07.24 в 15:19

Общинският съвет в Белоградчик проведе заседание

Общинският съвет в Белоградчик проведе своето редовно заседание. Дневният ред съдържаше 11 точки.  Съветниците приеха решение относно предоставяне на помещение под наем на Сдружение на ловците и риболовците - Ловно-рибарско дружество "Сокол", общинска собственост. В дневния ред бе включено и решение относно приемане на отчет за дейността на..

публикувано на 30.07.24 в 13:11

Жена пострада при катастрофа край Лом

42-годишна жена е пострадала при пътнотранспортно произшествие на второкласния път между Лом и София, съобщиха от ОДМВР Монтана.  Инцидентът се е случил вчера по обяд. Жената се е возила на задната седалка на лек автомобил с видинска регистрация, управляван от 49-годишен мъж от село Буковец (Видинско).  Шофирайки на прав участък от пътя, шофьорът е..

публикувано на 30.07.24 в 11:02