Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинчани чистят корени на повалени при тежка катастрофа дървета

За нови мерки за безопасност настояват хората

2
Мястото на катастрофата от март досега.
Снимка: Колаж: Радио Видин

Видинчани сами отстраниха корените на три дървета, съборени при тежка катастрофа през пролетта. Живеещите на улица "Цар Симеон Велики" граждани чакали 7 месеца Общината да вземе мерки, но след като нищо подобно не се случило, решили да си помогнат сами. Това обясни Перка Нинкова, пред чиято къща на № 63 става тежката катастрофа на 18 март.

"Ние непрекъснато сме си мислели, че трябва да се почисти този пън, който ни е пред очите всеки ден и ни връща във времето на неприятния момент на катастрофата. А другото нещо е, че вече 8 месеца нищо не е предприето, въпреки че ни е обещано при среща с кмета. Сега е сезонът, когато трябва да се посадят нови дръвчета. Жал ми е за дърветата, които са пострадали, трябва да ги възстановим."

Живеещите в района са готови да закупят дървета със собствени средства и до края на есента да ги засадят. Те подали жалба в Общината в края на март, в която настояли да бъдат взети и мерки за обезопасяване на участъка, където често автомобили се движат с превишена скорост и има опасност от нови инциденти.

"След като преживяхме няколко катастрофи, удар в къщата и удар почти да се влезе в къщата, ако не е бил високият бордюр, как да не се страхуваме... При следващ удар, няма защитно съоръжение", обясни Перка Нинкова.

"Дърветата ще бъдат възстановени през този залесителен сезон до края на годината", отговориха от Община Видин.

Оттам обясниха също, че:

"Улица "Цар Симеон Велики" в участъка от улица ”Акад. Стефан Младенов” до улица ”Широка” е обезопасена с два ограничителя на скоростта, тип "лежащ полицай”, което е предостатъчно за този къс участък от улицата. Трафикът в тази част е облекчен с въвеждането на еднопосочно движение на МПС. Създадени са всички условия за тази цел. Не се наблюдават задръствания на движението в пиковите часове и пътнотранспортни произшествия. На улицата са монтирани всички необходими пътни знаци. Има изградено ново улично осветление, което облекчава придвижването на всички участници в движението през тъмната част от денонощието."

От Общината не уточняват кога ще бъдат възстановени повалените при катастрофата два стълба, без които от края на март участъкът остава неосветен.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Снимката на 3 юли 2024 година

Деца от спортното социално училище Видин към Фондация "Реал Мадрид" участваха в тазгодишното издание на демонстративния футболен турнир "Копа Алма" . Домакин на 5-дневното събитие беше Академия "Пушкаш" в Унгария.  След три часа дебати депутатите отхвърлиха кандидатурата на Росен Желязков за министър-председател. Предложението на ГЕРБ-СДС беше..

публикувано на 03.07.24 в 18:05

Ясен е новият заместник областен управител на Монтана

Ивайло Сотиров ще е новият заместник областен управител на Монтана, след като Калин Хайтов бе освободен от длъжността. Заповедта е на служебното правителство.  Ивайло Сотиров за последно е бил директор на предприятие за преработка на мрамор и скални материали в Берковица. Той има висше образование, роден е през 1977 година. Сотиров е номинация..

публикувано на 03.07.24 в 17:07

Летни музикални празници започват във Видин

Летните музикални празници във Видин , които се провеждат за четвърта поредна година, започват утре, 4 юли. Събитието тази година е посветено на честването на 75 години от създаването на Държавен симфоничен оркестър - Видин. Основен партньор на инициативата е Община Видин .  "Искам да кажа, че един от основните приоритети на общинското..

публикувано на 03.07.24 в 16:37

Деца в Мездра слушаха за български владетел

Урок по история и география на България се проведе в Мездра в рамките на инициативата "Забавно лято в библиотеката" . Децата слушаха интересни факти за цар Симеон Велики по повод 1160 години от рождението му. Срещата започна с въпроси от кръстословица, последва обстойният разказ на библиотекаря Величка Христова за живота, могъществото на..

публикувано на 03.07.24 в 16:33

Деца помагат на библиотекарите във Видин

Доброволци помагат в Детския отдел на регионалната библиотека във Видин през лятото. Идеята за доброволческата програма идва от желанието библиотеката да е по-достъпна и удобна за всички, каза завеждащият Детският отдел Адрияна Цветкова . Допълни, че в сградата няма асансьор, което пък е причина в библиотеката да помислят за решение,..

публикувано на 03.07.24 в 15:44
Калин Хайтов

Заместник областният управител на Монтана е освободен от длъжност

От днес Калин Хайтов е освободен от длъжността заместник областен управител на  Монтана . Заповедта е на служебното правителство.  Хайтов бе назначен на поста в края на юли миналата година от квотата на ГЕРБ. За бившия преподавател по информационни технологии в Строителната гимназия в Монтана и предприемач това бе втори мандат като заместник..

публикувано на 03.07.24 в 15:27

Враца се стяга за мотосъбор на Балкана

От петък до неделя Враца ще се превърне в притегателно място за любителите на моторите от цялата страна. От 5-и до 7 юли се очаква стотици почитатели на високите скорости да вземат участие в поредното издание на Национален мотосъбор „Враца – Леденика“ . Официалното откриване е в петък, от 18:00 часа, в местността Леденика. От 22:00 часа..

публикувано на 03.07.24 в 14:00