Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болните от диабет искат НЗОК да плаща сензорите за глюкозата в кръвта

Нова подписка стартира от днес в Шумен и тя е свързана с искането Здравната каса у нас да поема сензорите за измерване на глюкозата в кръвта. Това стана ясно при отбелязването на Световния ден за борба с диабета. В инициативата с флашмоб участваха представители на различни институции и възпитаници на музикални и танцови състави в Шумен.

Според специалистите сензорът е много по-прецизно и високотехнологично устройство за измерване на кръвната глюкоза. Неговият капацитет е 288 измервания, като всяка едно от тях струва 5 стотинки, каза Ваня Стоянова от Сдружението "За инсулиновите помпи". В момента Здравната каса плаща тест ленти на цена от около 1 лев. В рамките на този лев ще могат да се направят 20 измервания.

Към каузата се присъединява и проф. Виолета Йотова, един от най – добрите детски ендокринолози у нас. Според нея в последните пет години има огромен брой доказателства, които показват, че постоянното носене на сензор дава възможност да се свали нивото на гликиран хемоглобин под 6.5% без хипогликимия, а това означава нормална продължителност на живота, без усложнения на диабетно болния.

Преди две години от Шумен тръгна и реализирана вече инициатива Здравната каса да поема инсулиновите помпи и консумативите за тях на диабетно болните.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!