Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЦИК: Денят за размисъл протича спокойно

Снимка: БГНЕС
Днешният съботен ден е отреден за размисъл преди утрешното гласуване за президент. От полунощ до края на изборите - утре вечер в 20.00 часа, е в сила забрана за политическа агитация, както и за обявяване на резултати от допитванията до общественото мнение за балотажа на изборите за държавен глава.

Денят за размисъл преди утрешния втори тур на президентските избори протича спокойно, обясниха за "Хоризонт" от Централната избирателна комисия. Говорителят на комисията  Александър Андреев обясни, че са получени 4-5 сигнала за нерегламентирана агитация:

Те са малко на брой и са от компетентността на съответните Районни избирателни комисии. Затова и ЦИК ги препраща по компетентност с оглед извършването на проверка по тях и взимане на решение.

ЦИК остави без разглеждане жалба срещу министъра на отбраната Николай Ненчев. Статия от личния му профил във фейсбук е препечатана от вестник "Българска армия". Социалната мрежа не подлежи на регулация, е становището на Комисията. Жалбоподателят твърди, че с написаното от министъра се уронват доброто име и престижът на един от кандидатите за президент. Въпреки настояванията на част от членовете на ЦИК тя не се самосезира и не наложи санкция за редакционната политика на вестника, чийто принципал е именно министър Ненчев.

На секционните избирателни секции в чужбина  са дадени допълнителни указания как да разпределят функциите между тях, така че всички българи зад граница да могат да упражнят правото си на вот.

Говорителят на ЦИК напомни, че студентите могат да гласуват в избрана от тях секция, когато не живеят в същото населено място, където учат:

Освен с лична карта те трябва да носят и студентската книжка, с която да удостоверят, че са редовно обучение и че е заверен техният семестър за тачи учебна година - 2016/2017.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Все още в Сан Франциско, Лос Анджелис и Сингапур не са доставени изборните книжа за втория тур

От Министерството на външните работи са уверили , че изборните книжа за втория тур на президентските избори във Сан Франциско и Лос Анджелис ще бъдат доставени навреме. По-рано в ЦИК постъпи информация, че книжата се бавят по вина на куриерската фирма. В..

обновено на 12.11.16 в 15:47