Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бъдещите отношения с Турция и САЩ обсъждат външните министри на страните от ЕС

| обновено на 14.11.16 в 11:42
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Темата за новия президент на САЩ ще присъства в дискусиите на днешната среща на европейските външни министри, въпреки че не е формално в дневния ред. Съветът по външни работи обсъжда още отношенията с Турция и Източното партньорство.

Опитът за единен сигнал към Вашингтон снощи не успя напълно, след като на неформалната вечеря, организирана по инициатива на върховния представител Федерика Могерини, не присъстваха всички 28 външни министри. По повод отказа на Борис Джонсън да представлява Великобритания снощи в Брюксел, тя заяви, че липсата му не е изненада:

Предполагам, че е нормално за страна, която е решила да напусне ЕС, да не се интересува от дискусията ни за бъдещите отношения със САЩ.

Друго политически мотивирано отсъствие беше това на унгарския първи дипломат Петер Сярто. По този повод колегата му от Белгия Дидие Рейндерс коментира:

Бих искал Европа да се развива заедно с всички европейски партньори, но ако не е възможно, тогава ще продължим само с част от страните - членки.

Германия изпрати своя министър Франк-Валтер Щайнмайер, но френският му колега Жан-Марк Еро се извини с протоколни ангажименти в Париж. България беше представена от министър Даниел Митов.

В момента първите дипломати обсъждат подхода спрямо правителството в Турция, а комисарят по разширяването Йоханес Хан ще предложи нови критерии за отношенията с държавите от Източното партньорство.

В белгийската столица ще се срещнат и министрите на земеделието. Очаква се Съветът да постигне споразумение по възможностите за риболов през 2017 г. и 2018 г. за някои запаси от дълбоководна риба.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!