Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия организира бизнес обучение в Плевен

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Малки и средни предприятия ще бъдат обучавани на тема "Киберсигурност и киберзащита“. Компютърните специалисти ще покажат начини, по които една фирма може да опази от посегателства своята информация в интернет. Бизнес обучението започва от Плевен.

Бизнес обучението е по инициатива на Агенцията за насърчаване на малки и средни предприятия. Христо Ласков, експерт по информационни технологии, допълва:

В момента най-разпространените вируси в България са така наречените "крипто вируси". Какво правят те? Криптират съдържанието на засегнатото устройство, тоест, имате качени снимки от една екскурзия на деца, на каквото и да било друго, или ако сте в офис, имате много документи, и в следващия момент вече ги нямате, тоест те са взети, буквално са отвлечени, те са криптирани, нямате достъп до тях, но за да си ги върнете, трябва да платите един откуп за тях, който стига и до хиляда лева.

Проблемът за защитата е близка до всеки един от нас. Какво съветват експертите?

Основата на всяка една защита е така нареченият антивирус. Какво съветваме? На първо място, внимавайте къде кликате буквално, тоест, внимавайте къде сърфирате, дори и да получите съобщение от близки, от приятели, от познати, които изглеждат достоверни, имайте едно наум.

Бизнес обучение е организирано и в градовете Търговище, Смолян, Нова Загора и Казанлък.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!