Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов пред парламента: Волята на народа е да управлява друг

Имаме друго разпределение на силите, независимо че не са минали парламентарни избори. Има вече партия, по-силна от нас

| обновено на 16.11.16 в 15:52
Снимка: БГНЕС

Имаме друго разпределение на силите, независимо че не са минали парламентарни избори. Има вече партия, по-силна от нас, каза министър-председателят в оставка Бойко Борисов в реч пред Народното събрание. Той напусна залата веднага след като произнесе речта. НС обсъжда оставката на министър-председателя.

Борисов призова да бъде съставено служебно правителство, което да изкара до изборите. Според Борисов новият президент и вицепрезидент час по-скоро трябва да поемат своята отговорност.

Това е волята на народа, подчерта премиерът.

Популизмът взима страховит връх сред политическата класа. Ако някои популистки предложения станат факт, ще струват 3 млрд. на година, каза министър-председателят в оставка.

Всеки носи своята отговорност пред обществото, подчерта Борисов и благодари за съвместната работа. 

Въпреки неразбирателството успяхме да се справяме като парламент и кабинет, каза Бойко Борисов и добави, че не се е обидил и винаги гласът на хората е бил най-важен за него.

Той поздрави БСП за победата на изборите за президент. Не съм чувал от тях да кажат, че сме ги победили, когато сме ги побеждавали, отбеляза експремиерът.

В словото си премиерът припомни как се стигна до съставянето на кабинета. По думите му – в критична за страната ситуация. Той посочи, че тогава е имало два варианта: правителство след правителство или да се опитат по някакъв начин да стабилизират държавата. Борисов заяви, че оценката на управляващите е, че са се опитали да положат максимум усилия и поне в момента не се е вдигнала цената на тока. Трето тримесечие сме трети по ръст в икономиката.

Борисов се обърна към левицата с думите: Направете правителство, успокойте държавата и я управлявайте.

По отношение на предстоящите дебати по бюджета за следващата година, той препоръча на депутатите, когато гласуват, да се пазят от популизма, за да не сгрешат.


Борисов посочи, че много от предложенията към бюджета са популистки, а ако тези предложения станат факт, на годишна база държавата ще губи по около 3 милиарда лева. Ще счупите държавата накрая, каза той, и допълни:

Системните партии не са за един ден. Демокрацията е направила така, че да падат, да идват на власт. Имам молба голяма към вас: Направете така, че след две или три години, когато дойде друго управление, да не трябва да започва пак отначало. Много ще е трудно. Няколко пъти е правено. Веднъж, тръгвайки си, се вдигнаха заплатите на полицаите. Веднъж, тръгвайки си, слагаха с 10 процента увеличение на пенсиите, а след това други ги плащаха. От тук нататък всеки си носи своя кръст и всеки ще носи пред обществото своята отговорност. Благодаря на всички вас, че въпреки неразбирателството помежду ни, две години успяхме да се справяме като парламент и като кабинет. Добро, лошо, хората дадоха оценката си в неделя. Ще я дадат и след една година сигурно. Някои казаха, че съм се бил обидил. Не, ни най-малко не съм се обидил, защото винаги гласът на хората е бил най-важен за мене. А те сега ми казаха: "Това, което предложихте, това, което направихте, ние по-малко харесваме отколкото, това, което направи левицата".

В кулоарите Борисов предупреди, че ако някой от министрите отиде в служебното правителство, трябва да забрави за ГЕРБ:

Аз съм им казал: Който отиде в служебния кабинет, забравя за ГЕРБ, защото тези два месеца ще ни ги приписват. Кой авторитетен човек, кой отговорен човек, ако го поканят за министър за два месеца при отиващ си президент, а и при работещ парламент, ще се съгласи да стане министър? Откъде ще ги събере той тези министри? БСП има огромна банка от кадри. Това го чухме. Да си дадат премиера, да си дадат вицепремиерите, да си дадат министрите, зам.-министрите.

Борисов каза, че анализът за загубата на изборите ще бъде направен в следващите дни. И отново не посочи кой ще поеме отговорност за загубата на президентските избори.

Партията по-тежка отговорност от тази кабинетът да си даде оставка няма как да понесе.

Цялото изявление на Бойко Борисов пред парламента можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!