Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът прие оставката на правителството

| обновено на 16.11.16 в 16:19
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие оставката на правителството на Бойко Борисов - с  218 гласа "за".
Двама се въздържаха.

По време на дебатите отделните парламентарни групи декларираха, че ще гласуват "за" оставката. 
Председателят на парламентарната група на ПФ Валери Симеонов даде висока оценка на работата на правителството и констатира, че няма нищо общо между президентските и парламентарните избори, та да се стигне до оставката. Той препоръча на ГЕРБ, когато президентът им възложи мандат за съставяне на правителство, да го съставят в почти същия състав, но с друг премиер:
В името на стабилността, в името на недопускането на хаос, анархия и срив във всички показатели, апелирам към ГЕРБ да извърши това, което хората чакат от него.

Висока оценка на кабинета даде и председателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски. Той обяви, че блокът ще подкрепи оставката, но според него, държавата ще поеме по несигурен и опасен път:
В този момент на българските политици е необходимо хладнокръвие и прагматичност, а не силни емоции, и мисъл за България.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова каза, че те ще подкрепят оставката на кабинета, но няма да подкрепят проектобюджета за догодина:
Вие загубихте категорично изборите за президент и вицепрезидент. Ние спечелихме категорично тези избори, не сами, разбира се, а заедно с народа си. Ние се гордеем с тази победа, но за нас това не е повод за самодоволство и агресия, защото никак не е достойно да риташ паднал на земята човек.

Краят на правителството беше предначертан. Въпросът е какво следва, каза лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Според него, е необходим диалог, както и да се използва най-силното оръжие - единството:
Вместо да се залага на най-големите достижения на демокрацията и евроатлантизма, се заложи на краткосрочни политически интереси. За първи път стана ежедневие от трибуната на парламента да звучи преобладаващо език на омразата, на ксенофобията в името на евтиния пуполизъм, в името на тясно партийни интереси и политически дивиденти.

Според лидера на ДСБ Радан Кънев, причината за оставката на кабинета е системното поставяне на партийния интерес над националния.

Най-големият проблем, според АБВ, е била липсата на ефективност в работата на кабинета "Борисов 2".

Според Лютви Местан, Борисов днес е предаден от всички, с които потърси съгласие. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!