Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК дава България на съд заради неизпълнени разпоредби за биометричните паспорти

| обновено на 17.11.16 в 14:41
Снимка: архив

Еврокомисията дава България на съд, защото не изпълнява правилата за сигурен обмен на информация от биометричните паспорти. Комисията предупреди, че ще заведе дела срещу страната по още два случая, ако до 2 месеца властите не предприемат необходимите действия. 

България отива на съд в Люксембург, защото не е създала единно звено за контакт относно сигурността на документите. Според европейското законодателство, то служи за обмен на информация с полицейските служби на другите стани-членки. Еврокомисията смята, че без това важно звено, България лишава останалите държави от възможността за сигурен достъп и проверка на пръстовите отпечатъци, съхранявани в чиповете на българските паспорти както и на данните в цифров формат, които съдържат други типове документи, издавани например на бежанците – като документи за пътуване и разрешения за пребиваване. 

България не е в Шенген и всички, пътуващи за шенгенското пространство подлежат на гранична проверка.

С други 2 решения Еврокомисията даде следващ етап на наказателните процедури срещу София в сферата на финансовото счетоводство и енергийната ефективност.

България рискува дела в съда на Европейския съюз догодина, ако НС законово не приложи европейски опростен стандарт на годишните финансови отчети, консолидираните финансови отчети и свързаните доклади на някои видове предприятия.

Също така Брюксел иска законови гаранции, че лицензираните фирми за проучване и добив на нефт и газ в морето, имат необходимия технически опит за предотвратяването на аварии. Предприятията също така трябва да носят пълната отговорност за екологични щети, причинени на защитени видове и естествени местообитания.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!