Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сдружението на общинските болници настоява за нов модел на финансиране в здравеопазването

От Сдружението на общинските болници в България настояват за нов модел на финансиране в здравеопазването. Според тях т.нар. клинични пътеки, като форма за разплащане на държавата с лечебните заведения, е изчерпана. 

В интервю за "Хоризонт" доктор Пламен Цеков от сдружението, който е и бивш управител на Здравната каса посочи, че клиничните пътеки изкривяват системата на финансиране в здравеопазването:

Години наред има клинични пътеки, които остават на едно и също ниво като цена, други нарастват неимоверно и никой не обяснява защо.

По тази причина от сдружението са категорични, че остойностяването на здравните услуги трябва да бъде променено. За целта, според Цеков е необходимо да бъдат създадени клинични ръководства, които да са водещи при поставянето на диагнозите и определянето на терапиите:

Подписване на тези клинични ръководства с техните характеристики, остойностяване на съответните характеристики и на базата на това е създаване на нов модел на финансиране на системата.

Ако системата на финансиране в здравеопазването не бъде променена, лечебните заведения ще продължат да се спасяват поединично, убедени са от Сдружението на общинските болници.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!