Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Манолова: Децата с увреждания не бива да стават заложници на политически кризи

Фандъкова: Центрове за деца с увреждания в София ще бъдат изградени в Драгалевци, Горубляне и в болница ИСУЛ

| обновено на 21.11.16 в 18:31
Снимка: БГНЕС

Децата с увреждания не бива да стават заложници на политически кризи, провеждане на нови избори и формиране на правителства. Това заяви омбудсманът Мая Манолова на дискусия за проблемите на децата с увреждания по повод Световния ден на детето.

Манолова посочи, че темповете, с които институциите работят за решаване на проблемите на децата с увреждания, са незадоволителни.

Според омбудсмана проблеми има с липсата на социална и асистентска подкрепа, трудностите при достъпа до помощни и медицински изделия, както и с липсата на регистри за деца с увреждания.

Родителите да трупат трудов и осигурителен стаж по време на гледането, а онези от тях, които продължават да се грижат за детето след като то навърши 18 години да бъдат подкрепяни допълнително, настоява Манолова. Тя каза още, че децата с увреждания не могат да бъдат заложници на политическата ситуация в страната.
Не могат да живеят в очакване на следващи избори, за формиране на нови правителства.
Улеснен достъп до медицински изделия, създаване на електронен регистър на увредените деца, повече отпуск за родителите им, нова наредба за лична помощ в София, поискаха майките на деца с увреждания. Искра Влахова, която има 21-годишна сляпа, глуха и с тежка епилепсия дъщеря заяви.
Ние сме никой, няма осигуровки, пенсията ще е минималната.

Кметът на София Йорданка Фандъкова, която присъства на дискусията, заяви, че работещите в центровете за настаняване от семеен тип не са достатъчно мотивирани и че обучението в тези центрове не винаги е най-доброто.

През следващите години центрове за деца с увреждания в София ще бъдат изградени в Драгалевци и Горубляне, както и в болница ИСУЛ, съобщи кметът на София.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!