Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евроскептични депутати похарчили неправомерно над 500 000 евро

Снимка: europarl.europa.eu

Ръководството на Европейския парламент обяви, че група евроскептични депутати са похарчили неправомерно над 500 000 евро.

Алиансът за пряка демокрация в Европа (АПДЕ) трябва да възстанови в касата на Европарламента авансово платените 172 хиляди евро и губи правото да харчи останалите над 248 хиляди евро от полагащата се субсидия. Парламентарната група беше сформирана преди 2 години от британският евроскептик Найджъл Фарадж, заедно с антиевропейски настроени депутати от други държави.

Според изпълнителното бюро на Европейския парламент финансирането от над 500 000 евро се е давало на дейности, против правилата на институцията.

Всяка парламентарна група получава пари за годишни административни разходи, за персонал, конференции и други дейности, свързани с работата на евродепутатите. Средствата не могат да служат за издръжка и пряко финансиране на политически партии, нито за предизборни кампании на национално ниво. Именно това обаче е направила Британската партия на независимостта на Фарадж, според независим одит.

Евроскептиците, които водиха кампания за напускане на ЕС на референдума в Обединеното кралство, са плащали с евросубсидията си за консултанти и социологически проучвания.

Холандски евродепутати от групата АПДЕ са плащали за вестникарска реклама, която е събирала подписи за организирането на референдума в Холандия против споразумението за асоцииране с Украйна.

Партийни каси против правилата са пълнили и белгийски националисти.

В свое изявление парламентарната група отрече обвиненията и заяви, че ще отнесе въпроса до Съда на ЕС в Люксембург. Според АПДЕ това било нарочен тормоз и недемократичен опит да се заглушат нейните критики.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!