Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер обяви по-строги етични правила за бившите еврокомисари и бившите председатели на ЕК

Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер обяви затягане на етичните правила за поведение на своя екип. Реформата идва след противоречия около новата работа на предшественика му Жозе Барозу в банка "Голдман Сакс".


Според сега действащия регламент бившите еврокомисари нямат право да упражняват определен тип професии, свързани с техния ресор, в продължение на 18 месеца след напускането на поста им. Затова те получават щедра парична компенсация.


Жан-Код Юнкер иска този ограничителен период да се удължи на 2 години за бившите комисари и на 3 години за бившите председатели на Европейската комисия.


Стриктните правила естествено не са достатъчни, за да гарантират приемливо етично поведение във всички отделни случаи – но те са незаменима отправна точка, пише Юнкер, в писмо до председателя на ЕП без никъде да споменава за случая с Жозе-Мануел Барозу. 


Специална етична комисия призна, че неговото назначение в инвестиционната банка "Голдман Сакс" формално не нарушава 18-месечния период, който беше изтекъл.


Относно г-н Барозу решението на комисията е публично и ние проучваме евентуалните следващи стъпки, каза говорителят Маргаритис Схинас.


Преди да промени Кодекса за поведението на членовете на Комисията, тя се нуждае от мнението на евродепутатите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!