Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Шулц се завръща в политиката в Германия

| обновено на 24.11.16 в 10:58
Мартин Шулц
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц обяви, че напуска поста през декември и се връща в германската национална политика. В изявление тази сутрин социалдемократът, който ръководи два мандата институцията, уточни, че догодина ще се кандидатира за депутат от германската област Северен Рейн-Вестфалия. Ден по-рано в ексклузивно интервю за БНР Шулц коментира:

Работя за сътрудничеството между демократичните сили във всички институции на ЕС. В Съвета, в Комисията и в Парламента се нуждаем от стабилност. Ако мога да допринеса за нея, ще дам всичко от себе си но не съм единственият. Въпросът зависи и от други хора, ако са готови на сътрудничество.

В пресата имаше множество спекулации дали Шулц няма да иска трети мандат начело на Европарламента. Според негласно споразумение между двете основни групи в ЕП председателският пост досега принадлежеше на социалистите, защото другите две институции имат ръководители от дясната ЕНП.

Цялото интервю на Мартин Шулц специално за БНР ще чуете в обзорното предаване за международна политика „Събота150“ на 26-и ноември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!