Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС обеща на Украйна безвизов режим до декември

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Евроепйският съюз обеща на Украйна безвизов режим до декември и ратификация на Споразумението за асоцииране и свободна търговия. На среща на върха в Брюксел президентът Петро Порошенко увери, че продължава реформите за борба с корупцията и гарантира сигурен транзит на руския газ през украинска територия за Европа.

Това е първата среща на върха, на която от Украйна не се поиска нищо допълнително, защото изпълнихме всичките си ангажименти, заяви Порошено и допълни:

Сега ние настояваме европейските партньори да изпълнят своите. Той припомни, че преди 3 години основното искане на Евромайдана в Киев беше подписването на Споразумение за асоцииране с ЕС. То обаче не влиза в сила заради референдума в Холандия, който попречи на правителството да узакони договора.

След разговор с премиера Рюте мога да съобщя, че работим за решение до срещата на върха през декември, което да позволи на холандците да ратифицират, без да се наложи повторна ратификация и от останалите 27 държави членки, каза председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Украинските власти са изпълнили всички реформи за отпадане на визовия режим, признаха европейските ръководители. Брюксел обаче не обявява дата заради технически спорове между правителства и евродепутати относно новия механизъм за аварийно спиране на либерализацията.

В 8,07 часа тази сутрин се обадих на г-жа Меркел, а в 10 часа на г-н Оланд. Проблемът ще бъде решен преди края на годината, категоричен беше председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Президентът на Украйна настоя европейските санкции срещу Русия да не падат до пълното връщане на отнетите от страната му територии включително Крим и Севастопол:

Руската агресия продължава. Обстрелват се мирни територии. От границата нямаше пълно изтегляне на тежката артилерия.

По санкциите позицията ни е ясна. Те остават обвързани с пълното прилагане на мирното споразумение от Минск, посочи Доналд Туск.

Киев е готов на тристранна среща с руската страна и ЕК за ново споразумение за транзита на природен газ тази зима, стана ясно от думите на Порошенко:

Обещаваме, че европейските потребители ще продължат да получават руския газ през Украйна. Навърши се 1 пълна година, без ние да сме потребявали нито един кубически метър руски газ. Русия се провали в опита да постави Украйна на колене, завърши президентът на страната.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!