Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Москва договориха тристранна среща за руския газ за Европа

Тристранната среща между Брюксел, Киев и Москва беше в центъра на вниманието на еврокомисаря по енергетиката Марош Шевчович и руските му домакини – вицепремиера Аркадий Дворкович и министъра на енергетиката Александър Новак. Срещата според Новак ще се проведе през декември. Той допълни, че по дипломатически път предстои да се уточни датата и мястото ѝ.

Новак не е обсъждал по време на срещата с Шевчович възможността за отмяна на механизма take or pay (вземи или плати) при доставките на  газ в Украйна. Той отбеляза, че Москва не предвижда да предоставя преференции за Киев и допълни, че тя ще се придържа строго към договора.

Освен за транзитните доставки на руски газ за европейските потребители през зимния сезон, Новак и Шевчович са коментирали и въпросите, свързани с газовите проекти на "Газпром" в Европа, касаещи "Северен поток" 2 и "Турски поток" Също така е бил засегнат и въпросът за достъпа на руската газова компания с германския газопровод "Opal". 

Тристранните срещи между ЕС, Украйна и Русия за първи път започнаха да се провеждат през зимата на 2014 г., след като "Газпром" предяви претенция за неплатена доставка на газ към "Нафтогаз Урайна". Миналата зима Украйна не използва руски газ заради по-добрите климатични условия, както и своите запаси в газохранилищата и доставките на газ от страните от Централна Европа по конекторните връзки с тях.

Според думите на руския енергиен министър Новак сега предстои да се преговаря с властите в Киев за доставката на руски газ за "Нафтогаз Украйна" между 1,5 – 4 млрд. кубически метра газ. Заплащането ще става предварително. Новак подчерта, че руският газ може да излезе по-евтино за Киев, отколкото цената на газа, идващ от Европа, допълва в електронното си издание московското издание "Комерсант".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!