Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

20 афганистанци, участвали в бунтовете, бяха изведени от бежанския център в Харманли

| обновено на 30.11.16 в 19:14
Снимка: БГНЕС

От бежанския център в Харманли днес бяха изведени 20 афганистанци, участвали в бунтовете от миналия четвъртък. Броят на напусналите лагера е вече над 400. 

Броят на изведените чужденци от лагера трябва да достигне до хиляда. Това са участниците в бунтовете от миналия четвъртък. Сега обитателите са 2 235, а 1 024 от тях са афганистанците. 
Обстановката в лагера е спокойна. Възстановени са почти 90 процента от нанесените поражения при протеста. Оградата ще бъде готова в края на седмицата.
В момента се подготвя центърът в свиленградското село Пъстрогор да стане от затворен тип. За да бъде променен статуът му, трябва да има решение на МС, което до този момент не е гласувано. Въпреки това е започнала процедура по сключване на договори със строителна фирма, която ще изгражда външната ограда и ще извършва преустройство на помещенията. По думите на заместник-председателя на Държавната агенция за бежанците Кирчо Кирев центърът в Пъстрогор трябва да започне да действа едва след Нова година.

В момента се извършват необходимите законови действия за сключване на договор по отношение на строителството. В рамките на около 40 дни ще бъде изградена оградата, след което ще продължат останалите дейности по преустройството на този център с решение на МС става преобразуването, откриването и закриването на центровете на Държавна агенция за бежанци. Към настоящият момент  се извършва предварителна подготовка по отношение на неговото преустройство, след като той бъде напълно преустроен и подготвен за такъв от затворен тип, ще бъде издадено това решение.

Директорът на центъра в Харманли Димитър Захариев каза, че обстановката е спокойна.
Държавната агенция за бежанците полага неимоверни усилия да подобрява винаги и когато е необходимо условията за настаняване.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!